USD
EURO
ALTIN

Ziraat Oda Başkanı Fuat Almas;‘çiftçilerimizin belli doğrulmuyor

Son bir yıl içerisinde özellikle tarımın can damarı olan gübrede fiyatlar fahiş bir şekilde yükselmeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıl gübre tonu bin 650 iken bu yıl 3 bini buldu. Gübre fiyatlarında yaşanan bu artış maalesef çiftçimizin çıkmaza girmesine neden olmuştur, tarımda eski şekle mi dönülecek, hayvan gübresi mi kullanacak çiftçilerimiz diye açıklamada bulunan Ziraat Oda […]

Ziraat Oda Başkanı Fuat Almas;‘çiftçilerimizin belli doğrulmuyor
Yazı fontunu küçültür Yazı fontunu büyütür

  • Son bir yıl içerisinde özellikle tarımın can damarı olan gübrede fiyatlar fahiş bir şekilde yükselmeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıl gübre tonu bin 650 iken bu yıl 3 bini buldu.
  • Gübre fiyatlarında yaşanan bu artış maalesef çiftçimizin çıkmaza girmesine neden olmuştur, tarımda eski şekle mi dönülecek, hayvan gübresi mi kullanacak çiftçilerimiz diye açıklamada bulunan Ziraat Oda Başkanı Fuat Almas, ‘ çiftçimiz son bir yılda başta gübrede yaşanan artış ile birlikte sulama suyu,elektrik ve diğer ihtiyaci olarak kullandıkları tüm ürünlere neredeyse yüzde 90’la kadar zam geldi. Şimdi çiftçimiz ne yapacak nasıl ürün ekecek veya nasıl üretim yapacak. Girdiler karşısında verilen destekler neredeyse devede kulak misali haline gelmiştir’ dedi.

ÖZEL HABER

BOZOVA- Corona virüs salgını gibi dünyayı etkisi altına alınan bu salgın maalesef tarımda da salgın haline geldi. Tarımın can suyu olarak nitelendirilen gübre fiyatları bir yılda neredeyse yüzde 90’la varan fahiş zamlarla karşı karşıya kalmıştır. Gübre de artan bu artış çiftçilerimize büyük bir sekte vurmaktadır. Açıklamasında bulunan Ziraat Oda Başkanı Fuat Almas, ‘çiftçi ve üreticilerimiz neredeyse üretememe duruma gelmiştir. Ülkemizin kalkınmasında en büyük yatırım tarımdır. Tarımda ne yazık ki son bir yıl içerisinde başta gübre olmak üzere ilaç,tohum ve diğer gidiler aldı başını gidiyor. Kim buna dur diyecek kim çiftçiye ve üreticiye sahip çıkacak. Ziraat odası olarak artan bu fiyatlara tepkiliyiz. Artan bu fiyatlar karşısında verilen desteklemeler ise neredeyse devede kulak haline gelmiştir’ dedi.

BU ZAMLARA KİM DUR DİYECEK

Ziraat Oda Başkanı Fuat Almas, Son zamanlarda artan fiyatları değerlendirdiğimde çiftçilerin maliyetlerine en fazla etki eden kimyasal gübre fiyatları son 1 yılda %80-90’a varan fiyat artışları ile ciddi bir sıkıntılara neden olacak. Önceki yıllarda firmalar ile görüştüğümüzde fiyat artışlarını döviz kuruna ya da gübrenin hammaddesi olan petrole bağlardı. Fakat geçen yıl ocak ayında çuvalı 84 TL olan üre gübresi %80 zamla 151 TL oldu. Tarımsal sulamada kullanılan elektrik, zirai ilaç, mazot, işçilik maliyetlerine değinmiyorum bile. Fakat çiftçinin ürettiği hiçbir ürünün sezonda %80 zamla satma ihtimali maalesef yok. Türkiye istatistik kurumunun Tarımsal Girdi Fiyat Endeksinin Kasım ayı hesaplamasında açıklanan yıllık ortalama %15.35 artışı gübre fiyatlarında nasıl açıklayabiliriz? Fiyatlardaki bu denli artış önümüzdeki sezonda tarımsal verimliliğimizi ve rekolte kaybına yol açmadan kalıcı çözümler bulunmazsa sadece çiftçinin sorunu olmaktan çıkıp tüm toplumun bir gıda sorunu olarak karşımıza gelebilir” dedi.

ÇİFTÇİ NE YAPSIN

Artan fiyatlar karşısında kara,kara düşünen çiftçilerimiz bölgemizde yetiştirdiği başta hububat olmak üzere, pamuk,şeker pancarı mısır, için kullandığı gübreyi nasıl karşılasın eski şekil hayvan gübresini mi tarımda kullansın buna kim dur diyecek. Çiftçi ve üreticilerimizin ayakta kalabilmeleri ve tarıma değer vermeleri içinde verilen desteklemelerde artmalıdır. Desteklemelere baktığımızda çok düşük görülüyor. Verilen bu desteklemelerle çiftçi ve üreticilerimiz nasıl ürünlerinin ekip biçip ve kazanç elde etsin, şimdi soruyorum. Çiftçi neden kendi kaderine terk ediliyor. Neden ülkemizin kalkınmasına en büyük ekonomik destek tarım bu hale geldi’ dedi.

ARTIK ÜRETECEK GÜCÜMÜZ KALMADI

Ziraat Oda Başkanı Fuat Almas, artık üretecek gücümüz kalmadı açıklamasında bulunarak, ‘ Gübre desteği dekarda 8.00TL  Çiftçinin kullandığı dekarda 320.oo TL (50 kg dap ve50 kg üre )100 dekar ekim için 32.ooo TL Tarımda üretime devam edebilmemiz için verilen gübre desteğinin acilen yükseltilmesi lazım. Zamanında çiftçilerimize %50 gübre desteği veriliyordu. Amacım siyaset yapmak değil ama artık gübre desteğinin eskiden olduğu gibi % 50 lere çıkması lazım.Yoksa inanın üretim çökecek . Elektrik ( ek vergiler hariç) Meskenlerde 0.39 krşTarımsal üretimde 0.53 krş Tarımsal üretimde kullandığımız elektriğin eskiden olduğu gibi mesken ücretinin altında olması lazım. Ayrıca bedelini de devlet desteği ile hasatta ödemek istiyoruz’ dedi.

FACEBOOK YORUMLARI