USD
EURO
ALTIN

Türkiye referanduma hazırlanıyor

Abdullah POLAT BOZOVA- 18. Maddelik yeni anayasa paketi ve başkanlık seçimi için geçtiğimiz günlerde TBMM’de oy çokluğu ile kabul edilirken, nisan ayının başında veya ikinci haftasında millete gidilecek. Millet referandum için sandık başına giderek yeni Türkiye için oy kullanacak. Konu ile ilgili olarak bir açıklamada bulunan Bozova AK parti İlçe Başkanı Av. Mehmet Akgün, ‘Anayasa […]

Türkiye referanduma hazırlanıyor
Yazı fontunu küçültür Yazı fontunu büyütür

Abdullah POLAT

BOZOVA- 18. Maddelik yeni anayasa paketi ve başkanlık seçimi için geçtiğimiz günlerde TBMM’de oy çokluğu ile kabul edilirken, nisan ayının başında veya ikinci haftasında millete gidilecek. Millet referandum için sandık başına giderek yeni Türkiye için oy kullanacak. Konu ile ilgili olarak bir açıklamada bulunan Bozova AK parti İlçe Başkanı Av. Mehmet Akgün, ‘Anayasa değişikliğinin TBMM’den geçmesinin ardından, Türkiye’de son günlerde en çok konuşulan konu ‘referandum ne zaman olacak’ ve ‘Türkiye’nin geleceği nasıl olacak’ oldu. Uzun zamandır devam eden yeni anayasa konusunda 15 Temmuz sonrasında harekete geçilirken, AK Parti, MHP’nin de desteğini alarak 18 maddelik anayasa değişikliği paketini Meclis’ten geçirmeyi başardı. Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılması Hakkıda Kanun Teklifi, 339 oyla kabul edilerek yasalaşmasının sonrasında Türkiye, şimdi referanduma hazırlanıyor. Bu nedenle vatandaşlar, “Referandum ne zaman” sorusuna yanıt bulmaya çalışıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayına sunulacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan 15 günlük yasal süre içerisinde düzenleme hakkında kararını verecek. “Referandum ne zaman” sorusu bu aşamaların ardından belirlenmeye başlayacak.Başkanlık referandumunun, kabul edilen Anayasa değişikliği düzenlemesinin T.C. Resmi Gazete’de yayımlanmasını takip eden 60. günden sonraki ilk pazar günü yapılması bekleniyor. Buradan yola çıkarak, referandumun en geç 16 Nisan 2017 Pazar tarihinde yapılması bekleniyor.

Referandum nedir?

SONY DSC

Anayasa değişikliği, yasaların kabulü gibi önemli meselede halkın iradesini belirlemek amacıyla yapılan oylamaya referandum denilmektedir. Demokrasi uygulamasının en güzel örneklerinden biri olan referandumda, halkın iradesi doğrudan doğruya sonuca yansımaktadır. Temsili demokrasilerde halkın seçtiği insanlar halkın iradesini yansıtmaya çalışırlar. Ancak bu tür oylamalar muhalefetin onayı olmadan, popüler uygulamaları hayata geçirmek için kullanılabileceğinden, totaliter rejimlerde yönetimin isteklerini hukuka uydurmaya alet edebilirler.

Türkiye’de referandumlar

1961 Türkiye anayasa referandumu

Ülkemizde ilk halk oylaması 1961 Türkiye anayasa değişikliği için yapıldı. 27 Mayıs Darbesi’nin ardından 9 Temmuz 1961’de yapılan halk oylaması ile düzenleme %61.7 ‘evet’ oyuyla kabul edildi. Hayır oyu verenlerin oranı ise %38.3 oldu’ dedi.

YENİ TÜRKİYE İÇİN SANDIK BAŞINA GİDELİM

Nisan ayı içerisinde yapılması beklenen referandum ve başkanlık sistemi seçimi için tüm halkı sandık başına davet eden Bozova AK Parti İlçe Başkanı Av. Mehmet Akgün, ‘ Halk olarak yeni Türkiye için sandık başına gidelim. Bozova halkımızın nasıl oy kullanacağını çok iyi biliyor. Yarınlarımız olan çocuklarımıza daha güzel bir ülke bırakma adına referandum ve Başkanlık seçimine evet demeliyiz. Ülkemizin bütünlüğünü refahını huzurunu ve ekonomik olarak daha da güçlenmesi içinde referanduma evet demeliyiz’ dedi.

FACEBOOK YORUMLARI