USD
EURO
ALTIN

Ziraat Oda Başkanı Fuat Almas;‘Pamukta zenke dikkat

Ziraat Oda Başkanı Fuat Almas, Pamuk tarlalarında yapmış olduğu incelemelerde,pamukta yaprak bitleri ve emici böceklerden dolayı oluşan zenke dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, ‘ pamukta zenk dediğimiz şekerleme başlamış olup bu da başta tarak çiçek ve küçük koza dökümüne neden olmaktadır. Pamuk üreticilerimiz ve çiftçilerimiz pamukta daha verimli ürün elde edebilmeli için dikkat etmesi gerekiyor’ […]

Ziraat Oda Başkanı Fuat Almas;‘Pamukta zenke dikkat
Yazı fontunu küçültür Yazı fontunu büyütür

  • Ziraat Oda Başkanı Fuat Almas, Pamuk tarlalarında yapmış olduğu incelemelerde,pamukta yaprak bitleri ve emici böceklerden dolayı oluşan zenke dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, ‘ pamukta zenk dediğimiz şekerleme başlamış olup bu da başta tarak çiçek ve küçük koza dökümüne neden olmaktadır. Pamuk üreticilerimiz ve çiftçilerimiz pamukta daha verimli ürün elde edebilmeli için dikkat etmesi gerekiyor’ dedi.

İbrahim Halil KUŞ

BOZOVA- Pamuk tarımında son birkaç yıldır adeta ikinci bahar yaşanıyor. Tüm ibreler üretimin artışını haber verirken, verimde de yeni teknolojilerin yardımıyla eskiye oranla daha iyi sonuçlar alınıyor. Ancak pamuk tarımının istenmeyen misafirleri olan zararlılar ve yarattıkları riskler hala geçerli. Pamukta yüzde 40’lara kadar varan kayıplara yol açabilen zararlılar arasında ilk sıralarda beyazsinek, yaprakbiti, tütün tripsi, kırmızıörümcekler ve yaprakpireleri bulunuyor. Çoğunlukla bitki özsuyunu emerek yaprakların kurumasına, renginin solmasına, büyüme ve gelişmenin zayıflamasına, tarakların dökülmesine, koza tutma ve büyüme kapasitesi ile lif kalitesinin düşmesine sebep oluyor. Pamukta zararlılara karşı öncelikle üretimin en başından itibaren gerekli kültürel tedbirleri almak gerek. Ancak bu etkin ve kalıcı bir mücadele için yeterli değil. Dayanıklı erkenci pamuk çeşitlerini tercih etmek, zararlıların üreme gücünü arttıran azotu dozunda kullanmak, vejetatif gelişimi arttıran, böylece bitki üzerinde zararlı yayılımı için geniş bir yüzey alanı oluşturan aşırı sulamalardan kaçınmak, bitki sıklığını standartlara uygun olarak oluşturmak, zararlılara kışı geçirmek için konukçu ortam teşkil eden hasat artıklarını ve yabancı otları tarladan uzaklaştırmak zorunlu.Pamukta oluşabilecek olan başta zenk olmak üzere dikkat edilmesi gereken hususlara değinen Ziraat Oda Başkanı Fuat Almas, ‘pamukta istenilen daha verimli ürün elde edebilmek adına gerekli analizlerin zamanında yapılması gerekmektedir. Bu yıl hava sıcaklıkların normal seyir halinde olması pamukta istenilen gelişimde zamanında olmaktadır. Ancak pamukta yaprak bitleri ve emici böceklerden dolayı zenk dediğimiz şekerleme başlamış olup buda başta tarak çiçek ve küçük koza dökümüne neden olmaktadır mevsimsel sıcaklığından dolayı pamuklarımız iyı gelişiyor çiftçilerimize  yazdığımız etkenlere dikkat etsinler üreticilerimize bol bereketli bir yıl diliyorum’ dedi.

FACEBOOK YORUMLARI