USD
EURO
ALTIN

TEMA Vakfından öğrencilere su günü konferansı

TEMA vakfı İl temsilciliği tarafından dünya su günü ile ilgili öğrencilere suyun önemi ile ilgili konferans verildi.     İbrahim Halil KUŞ TEMA Vakfı Şanlıurfa İl Temsilciliği ve Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü İşbirliği ile 22 Mart Dünya Su Gününde İlimizdeki farklı okullara eş zamanlı olarak “Su Varlığımız ve Biz” Konulu Konferanslar verildi. Tarımsal Yapılar […]

TEMA Vakfından öğrencilere su günü konferansı
Yazı fontunu küçültür Yazı fontunu büyütür

  • TEMA vakfı İl temsilciliği tarafından dünya su günü ile ilgili öğrencilere suyun önemi ile ilgili konferans verildi.

 

 

İbrahim Halil KUŞ

TEMA Vakfı Şanlıurfa İl Temsilciliği ve Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü İşbirliği ile 22 Mart Dünya Su Gününde İlimizdeki farklı okullara eş zamanlı olarak “Su Varlığımız ve Biz” Konulu Konferanslar verildi. Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyeleri Doç.Dr. Ali Fuat TARI, Doç.Dr. Gökhan İsmail TUYLU, Dr. Öğr. Üyesi Ali Demir KESKİNER ve Prof.Dr. Ali Rıza ÖZTÜRKMEN 22 Mart 2022 Günü vermiş oldukları konferansta Dünyada ve Ülkemizdeki su varlığımızı, suyun sektörel kullanımını, suyun önemini ve su tasarrufu için yapılması gerekenleri vurguladılar.Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ali Fuat TARI “Ülkemiz nüfusu her geçen gün artmakta buna bağlı olarak suya olan talep de artmaktadır. Bunun yanında, gerek küresel iklim değişikliğinin etkisi ile gerekse mevcut su kaynaklarının kirlenmesi sonucu, temiz su kaynaklarımız hızla azalmaktadır. Yeni su kaynakları bulamayacağımıza göre gerek tarımda gerek sanayide ve gerekse evsel kullanımda suyu etkin şekilde kullanımımız ve israf etmememiz hayati önem taşımaktadır ” dedi.Konuya ilişkin açıklama yapan TEMA Vakfı Şanlıurfa İl Temsilcisi Prof.Dr. Ali Rıza ÖZTÜRKMEN “TEMA Vakfı Şanlıurfa İl Temsilciliği ve Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü olarak 22 Mart Dünya Su Gününde suyun önemi ve değerini vurgulamak amacıyla 4 Öğretim Üyesi 4 farklı okulumuzda konferans verdik, okullarımızdaki bu etkinliklerle su kullanımında farkındalık yaratmayı hedefledik. Katılımlar çok güzeldi. İlimizdeki Özel Yükseliş Koleji,  Gelişim Koleji, TED Koleji ve Yediiklim Okullarının davetlerine katılarak, bu anlamlı günü beraber kutladık. İlgilerinden dolayı okullarımızın yöneticilerine teşekkürler ediyoruz. İlk kez 1992’de Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansı’nda önerilen “Dünya Su Günü”, gerek BM üyelerinin, gerekse diğer dünya ülkelerinin giderek büyüyen temiz su sorununa dikkat çekmek, içilebilir su kaynaklarının korunması ve çoğaltılması konusunda somut adımlar atılmasının sağlanmasında teşvik olması amacıyla bu isme bir gün adamak anlamında oluşturuldu. Birleşmiş Milletler tarafından 1993 yılında Dünya Su Günü olarak ilan edilen 22 Mart tarihinde, her yıl “Atıksu”, “Su İçin Doğa”, “Su ve İstihdam”, “Su ve Sürdürülebilir Kalkınma”, “Herkes İçin Su: Kimse Geride Kalmasın” olarak belirlendi. Birleşmiş Milletler’in 2030 sürdürülebilir kalkınma ajandasında, temiz suya erişimin, tüm insanlar için koşulsuz olarak sağlanması gereken en temel yaşamsal hak olması hedefleniyor. Biliyor musunuz:

– İnsan vücudunun %50 ile %65’i sudan oluşmaktadır. Bu oran yeni doğmuş bebeklerde %78’e kadar çıkmaktadır. Dünya’nın %70.9’u sularla kaplıdır ve bu suyun miktarı 1.386.000.000 km3’tür. Bunun %97’si tuzlu sudur, %2.7’si ise buzullarda donmuş bir şekilde bulunmaktadır. İnsanlığın kullanabileceği göl, ırmak, dere vb. gibi tatlı su kaynaklarının yüzdesi ise sadece %0,3’tür.

– Türkiye’de suyun % 74’ü sulama, % 13’ü sanayide, % 13’ü içme ve kişisel kullanımda kullanılmaktadır. Türkiye’de son 20 yılda kişi başına düşen su miktarı 1.600 m3’ten 1.330 m3’e inmiştir. Bu rakam bizi su kıtlığı çeken ülkeler sınıfına yaklaştırmaktadır.

– Dünya’da 750 Milyon kişinin gelişmiş bir su kaynağına, 2,5 milyar insanın ise sağlıklı suya kavuşma imkanına sahip olmadığını biliyoruz. Gelişen ülkelerde tüm hastalıkların %80’i su ve temizliğin yetersiz olmasından kaynaklanmaktadır.

– Her gün, çoğunlukla kızlar ve kadınlardan oluşan insanlar, günlerinin %25’ini ve toplam 125 milyon saatini uzaklarda bulunan su kaynaklarından suyu evlerine getirmek için harcamaktadır. Güney Afrikalı kadınlar ve kızlar her gün toplamda 16 defa aya gidip gelecek kadar bir yolculuğu sadece su taşımak için yapmaktadır. Duşta bir dakikada harcadığımız su (16 Lt), Afrika’da yaşayan insanların içme ve temizlik için kullandığı sudan (8-10 Lt) daha fazla olduğunu biliyor muyuz?

 

FACEBOOK YORUMLARI