USD
EURO
ALTIN

Tarım arazileri konutlaşıyor

ÖZEL HABER BOZOVA- Son yıllarda özellikle verimli tarım arazilerinde artan konutlaşamaya kim ve kimler dur diyecek.verimli tarım arazilerinde yapılaşmaların önüne geçme adına yeni yerleşim yerlerini açılması gerekiyor. Özellikle kırsal alanlarda her geçen gün artan konutlaşma ve yeni yapılaşmalara karşın olarak önlemler bir an önce alınması gerekiyor. Verimli tarım arazileri belirlenen kanun ve yasaları dışında kullanılmasına […]

Tarım arazileri konutlaşıyor
Yazı fontunu küçültür Yazı fontunu büyütür

ÖZEL HABER

BOZOVA- Son yıllarda özellikle verimli tarım arazilerinde artan konutlaşamaya kim ve kimler dur diyecek.verimli tarım arazilerinde yapılaşmaların önüne geçme adına yeni yerleşim yerlerini açılması gerekiyor. Özellikle kırsal alanlarda her geçen gün artan konutlaşma ve yeni yapılaşmalara karşın olarak önlemler bir an önce alınması gerekiyor. Verimli tarım arazileri belirlenen kanun ve yasaları dışında kullanılmasına neden göz yumuluyor.

VERİMLİ TARIM ARAZİLERİ NEDEN KONUTLAŞIYOR

19/07/2018 tarih ve 68656427.230.04.02.E210698 sayılı Olur’u ile değişik.) Tarımsal amaçlı yapı talepleri için, büyük ova koruma alanlarında alternatif alan değerlendirmesinde, müracaat sahibi gerçek veya tüzel kişiler için, aynı ilçe idari sınırları içerisinde büyük ova koruma alanı dışında tarım parselinin bulunup bulunmadığı araştırılır. İlçe idari sınırları içerisinde büyük ova koruma alanı dışında tarım parselinin bulunmaması durumunda, bu tür talepler için alternatif alan bulunmadığı kabul edilir. Müracaat sahibi gerçek veya tüzel kişilerin büyük ova koruma alanı dışında tarım parselinin bulunması halinde, bu talepler toprak koruma kurulu gündemine alınmaksızın doğrudan reddedilir. Bakanlığa gönderilen dosyada “Tarım Arazileri Değerlendirme Sistemi” (TAD Portal) sorgulama sonucu gerçek veya tüzel kişinin mülkiyetinde bulunan tarım arazisi listesi bulunacaktır. Teknik gerekçelerle alternatif alan bulunmadığının belirtilmesi halinde bu teknik gerekçeler açıklanacaktır.Tarım dışı amaçlı talebin büyük ova koruma alanı dışından karşılanamaması durumunda, alternatif alanlar öncelikle büyük ova sınırları içerisinde bu amaç için planlanmış alanlardan (yerleşim, sanayi, ticaret, turizm vb.), tarım dışı alanlardan veya tarımsal üretim potansiyeli düşük alanlardan karşılanacaktır. Her ne kadar yasa ve olur olsa da son yıllarda artan gerek çarpık kentleşme gerekse verimli tarım arazilerinde oluşan yeni yerleşim yerlerinde neden göz ardı ediliyor.

VERİMLİ TARIM ARAZİLERİ AMAÇ DIŞI KULLANILAMAZ

Verimli tarım arazileri belirlenen kanun ve yasalar dışında amaç dışı kullanılamaz denilse de son yıllarda özellikle verimli tarım arazilerinde yeni yerleşim yerleri aldı başını gidiyor. Buna kimler dur diyecek. Verimli tarım arazileri önümüzdeki yıllarda verini verimsiz tarım arazileri olarak alacaktır. Verimli tarım arazilerinde oluşan yeni konut ve yerleşimleri için belirlenecek ve verimsiz alanlarda konutlar ve yeni yerleşim yerleri belirlenmesi gerekmektedir.

 

FACEBOOK YORUMLARI