USD
EURO
ALTIN

Sulama ve GES Projeleri Başlıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca düzenlenen, Güneş Enerji Santralleri ve Sulama Kanalları Projesi tanıtımının da gerçekleştirildiği Şanlıurfa İş Dünyası Buluşması, Bakan Dr. Nureddin Nebati ve bakanlık bürokratlarının katılımıyla gerçekleştirildi.Şanlıurfa’da bir otelin salonunda düzenlenen buluşmaya, Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati, Vali Abdullah Erin, Şanlıurfa Milletvekilleri Zemzem Gülender Açanal, İbrahim Halil Yıldız, Mehmet Ali Cevheri, Halil […]

Sulama ve GES Projeleri Başlıyor
Yazı fontunu küçültür Yazı fontunu büyütür

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca düzenlenen, Güneş Enerji Santralleri ve Sulama Kanalları Projesi tanıtımının da gerçekleştirildiği Şanlıurfa İş Dünyası Buluşması, Bakan Dr. Nureddin Nebati ve bakanlık bürokratlarının katılımıyla gerçekleştirildi.Şanlıurfa’da bir otelin salonunda düzenlenen buluşmaya, Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati, Vali Abdullah Erin, Şanlıurfa Milletvekilleri Zemzem Gülender Açanal, İbrahim Halil Yıldız, Mehmet Ali Cevheri, Halil Özşavlı ve Ahmet Akay, Ziraat Bankası Genel Müdürü Alparslan Çakar ile kamu bankaları genel müdürleri, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, AK Parti İl Başkanı Abdurrahman Kırıkçı, AK Parti MKYK Üyesi Vildan Polat ve AK Parti Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Zeynep Müjde Sakar, ekonomiyle ilgili sivil toplum kuruluşları temsilcileri, sanayiciler ve iş insanları katıldı.Ülke ekonomisiyle ilgili Şanlıurfa’dan açıklamalar yapan Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati, Şanlıurfa İş Dünyası Buluşması’nda, özellikle tarımsal üretimde girdi maliyetlerini azaltacak, verimliliği yükseltecek enerji ve sulama yatırımlarına yönelik proje müjdeleri verdi.Şanlıurfa’da yapılan toplantının komşu iller ve tüm Türkiye’yi ilgilendiren, oldukça kapsamlı ve kısa sürede karşılığı alınacak bir paket serisi olduğunu söyledi.Yatırım paketinin içeriğini; Tarımsal Sulama Yatırımları İşbirliği, Tarımsal Sulamada GES Kullanımı ve Hazine Faiz Destekli Tarımsal Kredilerde Limit Artırımı ana başlıklarıyla üçe ayıran Bakan Nebati, uygulanacak projelerin ayrıntıları hakkında bilgiler verdi.Programda bir konuşma yapan Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin de, Şanlıurfa’nın son yirmi yılda genel bütçeden en büyük payı alan illerin başında geldiğini, kalkınma ve gelişme dönemine girildiğini söyledi. 2022 yılı içerisinde de 2 milyar TL yatırım bütçesi alan Şanlıurfa’da projelerin hızla hayata geçirilmeye başladığını ifade eden Vali Erin, tarımsal üretimi ve tarıma dayalı sanayiyi geliştirme zorunlulukları olduğunu söyledi. Şanlıurfa’da tarımın yanında turizmi de geliştirmek amacıyla projeler ürettiklerini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2019’u Göbeklitepe Yılı ilan etmesiyle turizmde büyük bir ivme kazanıldığını dile getiren Vali Erin, hızla gelişen turizm potansiyeline dikkat çekerek yatırımcıları Şanlıurfa’ya davet etti.Şanlıurfa’ya ve bölge illerine ilgisinden dolayı Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye teşekkür eden Vali Erin, açıklanan projelerin hayırlı olmasını diledi.Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin Şanlıurfa’da açıkladığı yatırım projeleri şöyle.

Sulama Yatırımları:
Mevcut bütçe koşulları içerisinde 15 yılda tamamlanması öngörülen 94 milyar TL tutarındaki 253 sulama projesi, TOKİ ve Ziraat Bankası finansmanıyla 2 yılda tamamlanacak. Ülke genelinde 415 bin hektar alanı sulamaya açacak projelerin toplam maliyeti 186 milyar TL olarak gerçekleşecek ve 15’inci yılda 1 milyon 103 milyar TL gelir sağlayacak. Sulama yatırımları kapsamında Şanlıurfa’da uygulanacak 3,5 milyar TL yatarım bedelli 8 proje ile ve 26 bin hektar tarım arazisi su ile buluşacak.

Güneş Enerji Santralleri (GES)
Tarımsal sulamada güneş enerji santralleri kullanılarak enerji tasarrufu ve verim artırmayı hedefleyen projelerin desteklenecek. Türkiye’de 2021 yılı tarımsal sulamada elektrik tüketiminin 13.4 milyar kwh olduğunu, bunun da toplam elektrik tüketiminin yüzde 4’üne tekabül ettiğini kaydeden Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati, bu enerjinin üretilmesi için doğalgaz veya kömür kullanılması halinde yıllık maliyetin 2 milyar dolar olacağını söyledi.GES’lerin kurulumunun teşvik edilmesi amacıyla 2 yıl geri ödemesiz, 7 yıl vadeli kredi sağlanacak. GES kurulmasını hedefleyen projelerde, güneş paneli üretimi yapacak işletmeler ve elektriği kendi tarlasında üretecek çiftçiler desteklenecek. Türkiye’deki tarımsal elektrik tüketiminin yüzde 12’sini, Şanlıurfa’da ise yüzde 48’ini GES ile karşılanmasını öngören yatırımlarla, çiftçi kendi ürettiği elektriğin fazlasını şebekeye satarak para kazanacak. Tarımsal elektrik tüketimini sübvanse etmek için kullanılan iki yıllık bütçe ile GES projeleri tamamlanmış olacak.

Çiftçiler, sulanacak alanın yüzde 1’i kadar alana GES kurabilecek.

250-300 dekarlık araziyi sulamak için 3 dekara kurulacak GES ile 250 kw elektrik üretilebilecek.Sulama amaçlı GES projelerinin desteklenmesinin yanında damla ve yağmurlama sulama sistemlerine verilen hibe desteği de devam edecek.Tarımsal sulamada GES kurulumu için Ziraat Bankası vasıtasıyla çiftçilere 1 yıl geri ödemesiz, 8 yıl vadeli kredi kullandırılacak. Yeri üretim panel üretimi için kullandırılacak kredilerde sıfır faiz, ithal panellerde yüzde 50 faiz desteği verilecek. Kredi kullanmak istemeyen çiftçiler, GES projeleri için yüzde 50’ye kadar hibe desteğinden faydalanacak.Bu imkânlardan çiftçiler, sulama kooperatifleri ve sulama birlikleri yararlanabilecek.Yeni kurulacak GES’ler ile güneş enerjisinden elektrik üretiminin payı yüzde 4’ten 4,5’e çıkmış olacak.

Kredi Limitleri
Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati’nin Şanlıurfa’da verdiği müjdelerden biri de, Ziraaat Bankası’nın hayvansal, bitkisel ve diğer zirai üretimlerle ilgili kredi limitleri hakkında oldu. Buna göre, Ziraat Bankası’nın çiftçilere sağlayacağı kredi üst limitleri, iki katına kadar artırıldı.(Haber MERKEZİ)

 

FACEBOOK YORUMLARI