USD
EURO
ALTIN

Kaçak avlanmaya hayır

Mustafa AÇIKGÖZ BOZOVA- Bozova ilçe merkez ve 1991 yılında Atatürk Baraj gölünde su tutulmasıyla beraber,Baraj Gölü kültür balıkçılığı su ürünleri avcılığı açısından önemli bir potansiyel oluşturmuştur. Özellikle su ürünleri avcılığı konusunda Yaslıca’da ve Bozova merkezde 2 adet su ürünleri kooperatifi kurularak balıkçılar bir çatı altına alınmış Atatürk Baraj gölündeki 1 ve 2 nolu avlak sahaları […]

Kaçak avlanmaya hayır
Yazı fontunu küçültür Yazı fontunu büyütür

Mustafa AÇIKGÖZ

BOZOVA- Bozova ilçe merkez ve 1991 yılında Atatürk Baraj gölünde su tutulmasıyla beraber,Baraj Gölü kültür balıkçılığı su ürünleri avcılığı açısından önemli bir potansiyel oluşturmuştur. Özellikle su ürünleri avcılığı konusunda Yaslıca’da ve Bozova merkezde 2 adet su ürünleri kooperatifi kurularak balıkçılar bir çatı altına alınmış Atatürk Baraj gölündeki 1 ve 2 nolu avlak sahaları kooperatiflerce kiralanmıştır. Bu kooperatiflere üye balıkçıların marifetiyle baraj gölünde tekneler vasıtasıyla balıklar yakalanıp insanların tüketimine sunulmaktadır. 2017 yılında ilk defa Tarım ve Orman Bakanlığı geleneksel Kıyı Balıkçılığın kayıt altına alınması ve desteklenmesi tebliği yayınlanarak gerek iç sularda gerekse açık denizlerde su ürünleri avcılığı ile iştigal eden balıkçı teknelerine nakdi destek verilmektedir.

BALIKÇILARA MADDİ DESTEK

2017 yılında ilk defa balıkçılıkla uğraşan ve ekmeğini balık avlayarak çıkartan balıkçılara Tarım Orman Bakanlığı tarafından maddi destekte bulunuldu. Balıkçı tekneleri için 5 metre altı tekneler için 500 Tl 5-8 metre arasındaki tekneler için 750 TL 8-10 metre arasındaki tekneler için ise bin TL nakdi yardımında bulunuldu. Bozova ilçe genelinde balıkçılıkla uğraşan 37 balıkçıdan sadece 4 kişini müracaat  ettiği ve bu destekten yararlandığı öğrenildi. 37 balıkçının bu destekten yararlanması için de tüm balıkçıların müracaat edip desteklemeden faydalanmaları için çalışma başlatıldı.

AKGÜN BİLGİLENDİRDİ

Bozova Tarım İlçe müdürlüğü Su ürünleri Mühendisi Hakan Akgün öncülüğünde başlatılan Bozova Geleneksel Kıyı Balıkçılığı çalıştayı geçtiğimiz hafta içerisinde Bozova Ziraat Odası toplantı salonunda Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Dairesi İç sular Şube müdürü, Bot Komutanlığı komutanı, ve DSİ balık üretme yetkililerinin katılımı ile gerçekleştirilen çalıştaya Bozova genelinde kıyı balıkçılığı yapan tüm balıkçılar katıldı. Çalıştay ile ilgili olarak bir sunum yapan SU ürünleri Mühendisi Hakan Akgün, ‘ geçen yıl tarım ve orman bakanlığımızın uygulamasını başlattığı bu destekleme kapsamında,ülkemizde başvuru yapan 8 bin 762 balıkçı gemisi sahibine toplam 7 milyon TL destekleme ödemesi yapılmıştır. Ülkemiz balıkçılık filosunda,denizlerde ve iç sularımızda ticari amaçlı su ürünleri avcılığı yapmak üzere ruhsatlandırılmış 18 bin 494 adet balıkçı teknesi bulunuyor. Ülkemizdeki balıkçı teknelerinin hemen hemen yarısı desteklenirken ilçemizde bu oran yüzde 10’dur. Bu oranın ve destekten yararlanacak olan balıkçı sayımızı artırmak gerekir. Çalıştayın bir amacı da budur’ dedi. Balıkçılar adına söz alan Ramazan Akgün ise ‘biz balıkçılar olarak büyük sorunlar ve sıkıntılar yaşıyoruz. Başta av yasağı döneminde keyfi olarak avlanan kişi ve kişilerin önlenmesi istiyoruz. Bunun yanı sıra yine balıkçı teknelerimizin güvenliği söz konusu çoğumuz teknelerimizi başı boş bırakamıyoruz. Onların güvenliği için bir iskele ya da limanın oluşturulmasını istiyoruz. Bot komutanlığımız her an teknelerimizi koruyamaz. Bizlerde koruyamayız. Bunun yanı sıra yine çalıştayda dile getirilen ruhsat yenileme ve ehliyet gibi sorunların çözümü noktasında da başta Şanlıurfa büyükşehir belediyemiz olmak üzere Tarım İl ve İlçe müdürlüklerinde yardımlarını istiyoruz’ dedi. Çalıştayda daha sonra balıkçılar kendi sorunlarını dile getirerek çözüm noktasında destek istediler.

FACEBOOK YORUMLARI