USD
EURO
ALTIN

Gribal salgını korkutuyor

Mevsimsel hastalıkların başında gelen grip, nezle hastalığı adeta cirit atıyor. Salgın hastalığından dolayı tüm hastaneler dolup taşarken, vatandaşlar hastalıktan korunmanın yollarını aranılıyor.   Fuat ARSLAN BOZOVA- Son günlerde mevsimsel olarak artan grip ve nezle hastalığı tüm kesimleri adeta kendine esir aldığı görüldü. Salgın hastalıktan dolayı muzdarip olan hastalar soluğu hastanelerde alırlarken, hastanelerde yer olmadığı öğrenildi. […]

Gribal salgını korkutuyor
Yazı fontunu küçültür Yazı fontunu büyütür

  • Mevsimsel hastalıkların başında gelen grip, nezle hastalığı adeta cirit atıyor. Salgın hastalığından dolayı tüm hastaneler dolup taşarken, vatandaşlar hastalıktan korunmanın yollarını aranılıyor.

 

Fuat ARSLAN

BOZOVA- Son günlerde mevsimsel olarak artan grip ve nezle hastalığı tüm kesimleri adeta kendine esir aldığı görüldü. Salgın hastalıktan dolayı muzdarip olan hastalar soluğu hastanelerde alırlarken, hastanelerde yer olmadığı öğrenildi. Salgın hastalığın artması ile birlikte bu hastalıktan korunmanın yollarını arayan vatandaşlar ne yapacaklarını şaşırdılar. Artan salgın hastalığından dolayı hastaneler dolup taşarken, sağlık uzmanları bu hastalıktan nasıl korunacağı yollarını aradıkları öğrenildi. Salgın hastalığı halsizlik, öksürük, boğaz şişkinliği, burun akıntısı gibi şikayetlerden oluştuğu öğrenildi. Özellikle bu hastalıktan küçük çocukların daha çok etkilendiği öğrenilirken, erişkin ve yaşlı insanları da bu hastalığa sık yakalandığı görüldü. Dünyada ve Türkiye’de 2020 yılında pandemi nedeniyle getirilen kısıtlamalar nedeniyle grip vakalarına ender olarak rastlandığını belirten sağlık uzmanları, risk gruplarındaki kişilerde grip enfeksiyonuna yatkınlığın artacağını ve hastalığın kliniğinin daha ağır seyredebileceğini belirtirlerken, ‘Zatürre, solunum yetmezliği, nörolojik ve kalple ilgili komplikasyonlar gelişerek, ölüme neden olabilmektedir” dediler. uzmanlar, risk grubundaki bireyleri de şöyle sıraladı: 5 yaş altı (özellikle 6 ay-2 yaş arası) çocuklar ve 65 yaş üzeri erişkinler, gebeler özellikle son üç ayı ekim-mayıs arasında geçecek olanlar en riskli grup, bağışıklığı baskılanmış kişiler, altta yatan kalp, böbrek, akciğer, sinir sistemi hastalığı olanlar, obez kişiler, diyabet gibi metabolik hastalığı olanlar, 18 yaş altında olup sürekli aspirin kullanmak zorunda olanlar, kendileri influenzanın ağır seyretme riski taşımasalar da yukarıdaki risk grupları ile yakın temasta olan kişiler ve sağlık çalışanları,grip ve Kovid-19’un nasıl ayırt edilebilir. “Ani başlangıçlı ateş öyküsü, öksürük veya boğaz ağrısı en tipik bulgularıdır. Kas ağrısı, kırgınlık ve baş ağrısı, solunum sıkıntısı da eşlik edebilir. Bu bulgular Kovid-19 ve diğer viral solunum yolu enfeksiyonlarına benzerdir. Grip virüsü en sık öksürme, hapşırma ile ortama saçılan damlacıklar yoluyla insandan insana bulaşır. Hastalık, okul öncesi ve okul çağı çocuklarda daha hızlı yayılır. Okulların açılması ile önümüzdeki dönemde grip enfeksiyonunun toplumda yayılım hızında artış beklenmekte. Belirtiler başlamadan 24 saat önce bulaştırıcılık başlar, sonraki 5-7 gün bulaştırıcılık devam eder. Genellikle gribin klinik belirtileri 1-2 hafta içinde tamamen düzelmektedir’ dediler.

FACEBOOK YORUMLARI