USD
EURO
ALTIN

Doluluk oranı yüzde 40 arttı

Mahmut ALBAYRAK BOZOVA- Türkiye‘nin en büyük, sulama barajlarından birisi olan 817 kilometrekare göl alanına sahip Atatürk Barajı, bu yıl yağışa doydu. Özellikle son dönemde Fırat Havzası’na düşen kar ve yağmur suları, devasa baraja ilaç oldu. Yıllık ortalama su akışı 26 bin 654 milyar metreküp olan Atatürk Barajı, 48,7 milyar metreküp su depolama hacmine sahip. Bu miktardaki su, aynı […]

Doluluk oranı yüzde 40 arttı
Yazı fontunu küçültür Yazı fontunu büyütür

Mahmut ALBAYRAK

BOZOVA- Türkiye‘nin en büyük, sulama barajlarından birisi olan 817 kilometrekare göl alanına sahip Atatürk Barajı, bu yıl yağışa doydu. Özellikle son dönemde Fırat Havzası’na düşen kar ve yağmur suları, devasa baraja ilaç oldu. Yıllık ortalama su akışı 26 bin 654 milyar metreküp olan Atatürk Barajı, 48,7 milyar metreküp su depolama hacmine sahip. Bu miktardaki su, aynı zamanda Türkiye’nin 7 yıllık içme ve kullanma suyu ihtiyacını tek başına karşılayabilecek bir kapasiteyi ifade ediyor. Atatürk Barajı, başta ŞanlıurfaHarranMardinCeylanpınar, Siverek- Hilvan ovaları olmak üzere, bölge genelinde yaklaşık 10 milyon dekar bereketli toprağın suyla buluşmasını sağlıyor. Bu yıl havzada etkili olan yağışlar sayesinde barajın su seviyesi 2 metre birden yükselerek 530 metre kotunu aştı ve rekor seviyede doldu.

GAP’IN CAN DAMARI ATATÜRK BARAJI

Atatürk barajı göletinde su seviyesinin önceki yıllara nazaran yüzde 40 arttığı öğrenilirken, su seviyesinin yükselmesi ile birlikte özellikle tarım alanında sulama için bir hayli verimli olacağı öğrenildi. Sulama sezonunu gelmesi ile birlikte tarıma can suyu olacak olan su verileceği öğrenildi. Atatürk barajı göletinden sulama için Harran ovası başta olmak üzere Suruç ovası Baziki ovası, Yukarı Bozova sulama sahası, Hilvan, Siverek, Mardin Kızıltepe ovalarına can suyu olarak su verileceği öğrenildi.

FACEBOOK YORUMLARI