USD
EURO
ALTIN

Bozova’da fıstık çalıştayı

Mustafa AÇIKGÖZ BOZOVA- İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün ev sahipliğinde Ziraat Odası toplantı salonunda  gerçekleştirilen Bozova Fıstık Çalıştayı düzenlendi. Çalıştay’a Gaziantep Fıstık Araştırma Enstitüsünden konu uzmanları Fıstık üreticileri ve İlçe Tarım ve Orman müdürlüğü personelleri katıldı. Çalıştay’da hasat sonrası fıstık ağaçlarında görülen sıkıntılar, fıstık hastalıkları ve tedavi yöntemleri, fıstıkta pazarlama ve markalaşma konuları üzerinden sunumlar […]

Bozova’da fıstık çalıştayı
Yazı fontunu küçültür Yazı fontunu büyütür

Mustafa AÇIKGÖZ

BOZOVA- İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün ev sahipliğinde Ziraat Odası toplantı salonunda  gerçekleştirilen Bozova Fıstık Çalıştayı düzenlendi. Çalıştay’a Gaziantep Fıstık Araştırma Enstitüsünden konu uzmanları Fıstık üreticileri ve İlçe Tarım ve Orman müdürlüğü personelleri katıldı. Çalıştay’da hasat sonrası fıstık ağaçlarında görülen sıkıntılar, fıstık hastalıkları ve tedavi yöntemleri, fıstıkta pazarlama ve markalaşma konuları üzerinden sunumlar yapıldı. Bozova İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personellerinden Mühendis Hakan Akgün yaptığı sunumda, Fıstık sert bir meyve olup ilçemiz açısından önemli bir tarımsal üründür. Bozova’da fıstıkçılık yapan 2 binin üzerinde üretici 13 bin ton yıl fıstık üretimi yapılmaktadır. Ülkemizde üretilen fıstık yaklaşık yüzde 9’u Bozova ilçesinde üretilmektedir. Bozova’da yaklaşık 6 milyon fıstık ağacı bulunmakta olup fıstıkta üretim 3,5 kilogram kuru fıstıktır. Tarım ve orman bakanlığı fıstığa mazot ve gübre desteği 13,5 Tl dekar başına organik fıstık desteği dekar başına 100 Tl,fıstık bahçesi için sertifikalı dekar başına 280 Tl destek vermektedir. Ayrıca üreticiye kırsal kalkınma yatırımlarını destekleme programı kapsamında Antepfıstığı bahçesinde kullandığı teknolojilere ait damlama sulama sistemi,makine teçhizat ve yedek parçalarının temininde yaptığı alımların yüzde 50’si için hibe desteği vermektedir.

FISTIK ÜRETİCİSİNE DOĞRU BİLGİ

Fıstık üreticilerinin fidan dikiminden ürün alıncaya kadar yaptıkları yanlışları ve yapması gereken doğruları Bozova Fıstık Çalıştayında anlatan Gaziantep Fıstık Araştırma Enstitüsünden Mehmet Uzun, Serpil Karadağ ve Seyfettin Polat sunumlar halinde bilgiler verildi. Fıstıkta daha fazla verim alabilinmesi için başta sulama olmak üzere budama,aşılama, özellikle tohumlama ve döllenme dönemlerinde dikkat edilmesi gereken konularda da üreticilere önemli bilgiler verildi. Çalıştayda gerek sunumlarla gerekse üreticilerin sorularına cevap veren uzmanlar her konuda destek alınabilmesi içinde enstitüden her zaman gerekli desteği alacaklarına aktardılar. Dünyanın fıstık üretiminde üçüncü sırada olan Türkiye’de fıstık üretiminin büyük bir oranı Güneydoğu Anadolu bölgesinde başta Gaziantep, Şanlıurfa,Batman,Siirt ve Kilis illerinde yetiştirilmekte ve üretilmektedir.

ANTEP FISTIĞININ PAZARLAMASI

Dünya’da üretilen fıstık başta İran ABD ve Türkiye’dir. Antep fıstığının dört çeşidi vardır. Bunlardan İran Fıstığı denilen tür en çok yetiştirilenidir. İran fıstığının meyveleri hepsinden daha iri ancak daha tatsızdır. Bu cinslerden en lezzetlisi ise Gaziantep ve Şanlıurfa’yı kapsayan bölgelerde yetişenlerdir. Fıstık ağacı uzun ömrü boyunca bakım ve budama ile görkemli iri bir ağaç durumunu alır.aslında dışa açılarak dalları gri renkli yaprakları ile güzel bir görünüm arz eder. Antep fıstığı iç piyasada başta tatlıcılık olmak üzere eczacılık ve kozmetikte kullanılmaktadır. Antep fıstığının büyük bir bölümü iç piyasada çerez olarakta tüketilmektedir. Antep fıstığının batı ülkelerinde verimin yetersiz olması ile birlikte büyük bir değer kazanmıştır.

FACEBOOK YORUMLARI