USD
EURO
ALTIN

Anız can yakıyor

Fuat ARSLAN Yaz aylarının gelmesi ile birlikte özellikle hububat biçimleri sonrasında tarlalarını temizlemek için anız yakan çiftçi ve tarla sahipleri bir çok canı da yaktıklarını unutmamaları gerekiyor. Geçtiğimiz günlerde anız yakılması sonrasında oluşan dumanlardan dolayı iki araç kafa kafaya çarpışarak maddi hasarlı kazaya karıştıkları öğrenildi. ANIZ YAKARAK TARLA TEMİZLENMEZ Her ne kadar anız yakmak yasakta […]

Anız can yakıyor
Yazı fontunu küçültür Yazı fontunu büyütür

Fuat ARSLAN

Yaz aylarının gelmesi ile birlikte özellikle hububat biçimleri sonrasında tarlalarını temizlemek için anız yakan çiftçi ve tarla sahipleri bir çok canı da yaktıklarını unutmamaları gerekiyor. Geçtiğimiz günlerde anız yakılması sonrasında oluşan dumanlardan dolayı iki araç kafa kafaya çarpışarak maddi hasarlı kazaya karıştıkları öğrenildi.

ANIZ YAKARAK TARLA TEMİZLENMEZ

Her ne kadar anız yakmak yasakta olsa halen bir çok çiftçi ve üretici tarlalarını temizlemek için en kolay yola başvuruyorlar. Anız yakarak tarlalarını temizlediklerini sanıyorlar. Halbuki anız yakarak tarlalarına ne kadar zarar verdiklerini bilmemektedirler.anız yakılması sonucunda başta yakılan alanlarda ne kadar canlı hayvan varsa ve canını kurtaramayacak durumdaysa maalesef yakılan anız sonrasında yaşamlarını yetiriyorlar. Bunun yanı sıra verimli topraklar anız yakılması sonrasında da büyük tahribata neden olmaktadır. Geçtiğimiz hafta içerisinde kırsal bir mahallede yakılan anız sonrasında oluşan dumandan dolayı yoldan geçen iki araç kafa kafaya çarpışması sonucu araçlarda büyük maddi hasarların oluştuğu öğrenildi.Hiçbir zaman tarımsal bir uygulama hüviyeti olmayan, toprak verimliliğine uzun vadede ciddi zararlar veren Anız yakma, tarım arazilerinde sürdürülebilir verimliliğin kaybolmasına neden oluyor. Kontrolden çıkan anız yangınlarının çiftçilerimizin 1 yıllık emeğinin yok olmasına neden olmaktadır. Bütün bir yıl boyunca gözü gibi bakıp büyüttüğü ürününü hasat etmek isteyen üreticiler bütün emekleri ve parası bir anız yangınıyla kül oluyor.Anız yakılması havayı kirlettiği gibi orman yangınlarına da sebep olabiliyor. Orman Genel Müdürlüğü kayıtlarına göre, Ülkemizde 2021 yılında 2 bin 793 adet orman yangını gerçekleşti. Bu yangınların yüzde 5,9’u yani 165 âdeti anız yakılması sonucu çıktı. 2021 yılında yanan 139 bin 503 hektar orman alanının 377 hektarlık kısmı maalesef anız yangını nedeniyle gerçekleşti.Tarımsal üretimde bulunmak, insanımızı doyurmak için her fedakarlığı yapan eli öpülesi çiftçilerimize seslenmek istiyorum. Orman yangınlarının yoğunlaştığı bu sıcak yaz günlerinde anızları yakmayalım. Tarımsal üretimin ana unsuru olan toprağımızı koruyalım. Anız yakmanın çevreye vereceği zararları göz ardı etmeyelim. Tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini tehlikeye atmayalım.Tarımsal üretimde maliyetlerin oldukça arttığı ve gıdaya olan ihtiyacımızın her zamankinden daha fazla olduğu günümüzde tarımsal üretimi ve bunun yanında doğal kaynaklarımızı tehlikeye atma lüksümüz yoktur. Bu bilinçle hem vatandaşlarımız hem çiftçilerimiz daha duyarlı olmak zorundadır.
ANIZ YAKMANIN SEBEPLERİ VE ZARARLARI
Üreticilerin hasat sonrası aynı araziye diğer bir ürünün ekimini yapacak olduğunda mibzerin istenilen bir şekilde ekim yapmasını sağlamak, yakıt tasarrufu sağlamak ve daha iyi tohum yatağı hazırlamak adına anız yakılıyor. Bu yanlış uygulama yabancı ot ve haşereleri yok etmenin yanında anız sapları ile mibzer gözlerinin tıkanmasını engellemek amacıyla da üreticilerimiz tarafından tercih ediliyor.Üreticilerin anız yakmayı tercih etmelerinin sağlayacağı fayda, toprağa ve çevreye vereceği zararın yanında çok küçük kalıyor. Özellikle organik maddesi çok düşük ve erozyona çok açık olan topraklarda anız yakılmamalı, sürülerek veya parçalanarak toprağa yeniden kazandırılmalıdır.Hasat sonrası tarla yüzeyinde kalan bitkisel artıklar toprağı tavında tutmakta ve meyilli arazilerde verimli toprağın su ve rüzgâr erozyonuyla kaybolmasına engel olmaktadır. Çünkü anız, yağışların şiddetle toprağa düşmesini engeller, yüzey akış hızını azaltır, toprağa sızmasını sağlar.

FACEBOOK YORUMLARI