USD
EURO
ALTIN

Domates mi dolar mı

Mahmut ALBAYRAK BOZOVA- Mutfakların vazgeçilmezi ısot ve domates salçası adeta davan yaptı. Geçtiğimiz yıl 10 kurutulmuş salça 40 Tl’den satılırken, bu yıl fiyatlar ikiye katlandı. Domateste artan fiyatlardan dolayı vatandaşlar salça yapamazlarken, şimdilerde kara kara düşünmeye başladıkları öğrenildi.. manav ve marketlerde satılan domates fiyatları 5 TL’den alıcı bulurken, vatandaşlar ancak domatesi izlemekle kalıyorlar. Fiyatların bu […]

Domates mi dolar mı
Yazı fontunu küçültür Yazı fontunu büyütür

Mahmut ALBAYRAK

BOZOVA- Mutfakların vazgeçilmezi ısot ve domates salçası adeta davan yaptı. Geçtiğimiz yıl 10 kurutulmuş salça 40 Tl’den satılırken, bu yıl fiyatlar ikiye katlandı. Domateste artan fiyatlardan dolayı vatandaşlar salça yapamazlarken, şimdilerde kara kara düşünmeye başladıkları öğrenildi.. manav ve marketlerde satılan domates fiyatları 5 TL’den alıcı bulurken, vatandaşlar ancak domatesi izlemekle kalıyorlar. Fiyatların bu kadar artması üreticileri sevindirirken, tüketicileri ise üzüyor. Vatandaşlar, son bahar aylarının gelmesi ile birlikte kış aylarında mutfaklarımızdan eksik olmayan ısot ve salçayı yapamaz duruma geldik. Domates fiyatları temmuz ve ağustos aylarında 1,5 ile 2 Tl’den satılırken, bugünlerde bu fiyatlar iki ve üç katına çıktı. Temmuz ayında bir kasa domates 15 ile 20 Tl iken bugün bir kasa domates 100 ile 120 Tl arasında değişiyor. Tarım ülkesi olmamıza rağmen maalesef dışa bağımlı hale geldik. Bugün eğer ülkemizde domatesin kilosu 5 Tl’den satılıyorsa bu da tarımımızın bittiği anlamına geliyor. Böyle giderse mutfaklarımızda eksik olmayan ve her türlü yemekte kullanılan salçaya elveda diyeceğiz. Bunun yanı sıra biber fiyatları da ikiye katlandı. Geçtiğimiz yıl isotluk biberler 1 Tl’den aşağı idi bu yıl ise fiyatlar 2 Tl ve üzerinde ısotta yapamayacağız. Her şeyimiz neredeyse dolara endekslenmiş durumda böyle giderse domates ve isot yerine dolar alıp tüketeceğiz’ dediler.

FİYATLAR NEDEN ARTTI

Her yıl sonbaharda domates ve biberde fiyatlar yok denecek kadar az iken bu yıl fiyatların neden tavan yaptığı da bilinmemektedir. Piyasada dolar ve Eura’nın artması sebze ve meyve fiyatlarına da yansıdığı görüldü. Türkiye tarım ülkesi olmasına rağmen üretimin yetersizliği ve üretilen meyve ve sebzelerin yurt dışına ihraç edilmesi ile birlikte iç piyasada fiyatlar adeta tavan yapar duruma geldiği öğrenildi. Tarım bakanlığı bir an önce duruma el atması ve vatandaşı rahatlanması bekleniliyor.

FACEBOOK YORUMLARI