USD
EURO
ALTIN

Baba candır candandır

Baba rahmettir,baba berekettir, baba şefkattir, baba candır,candandır. Düşünün bir baba ne kadar şefkatlidir, düşünün bir baba giymez giydirir içmez içirir bıkmadan usanmadan çocuklarının mutluluğu için gece gündüz demeden her zaman en güzelini en iyisini yapmaya çalışır. Bir baba düşünün ayağında ayakkabı olmazsa da önce çocuklarına ayakkabı alır. Bir baba düşünün gece çocukları yatarken, üşümesin diye […]

Baba candır candandır
Yazı fontunu küçültür Yazı fontunu büyütür

Baba rahmettir,baba berekettir, baba şefkattir, baba candır,candandır. Düşünün bir baba ne kadar şefkatlidir, düşünün bir baba giymez giydirir içmez içirir bıkmadan usanmadan çocuklarının mutluluğu için gece gündüz demeden her zaman en güzelini en iyisini yapmaya çalışır. Bir baba düşünün ayağında ayakkabı olmazsa da önce çocuklarına ayakkabı alır. Bir baba düşünün gece çocukları yatarken, üşümesin diye kendi üzerindeki ceketini çıkartıp çocuklarının üzerine yorgan yapanı, bir baba düşünün gündüz çalışırken, akşam evine aş götüreceği için kuru ekmeğe talim olanı bir baba düşünün evlatlarının iyi yetişmesi için çöplüklerde çöp toplayarak onların geçimini sağlamak için, bir baba düşünün kışın ayazında gecenin karanlığında sabaha kadar nöbet tutarak onların sıcak bir yuvada yaşamalarını sağlamak için, bir baba düşünün erinmeden sıkılmadan tüm çocuklarına aynı şefkati sağlamak için çaba sarf edeni,

Tüm bunları yapan bir baba için evlatları ne yapıyor. Acaba düşünen oldu mu evlatlar her zaman babalarından en iyisini en güzelini en rahatını ister, baba nasıl getirir nasıl yapar onu düşünen evlat var mıdır. Baba ocağı deriz. Babamızın gölgesi deriz. Babamızın büyüklüğü deriz. Ama babamızı ne zaman hatırlıyoruz. Onu hiç düşündük mü bir baba kırk evlada bakar kırk evlat bir babaya bakamaz neden mi baba ağzındaki lokmayı çıkarır evladına yedirir evlat önündeki lokmayı babaya yediremez. Hepimiz evlat,sahibiyiz. Hepimizin babası var hangimiz babamızı üzmeden ona güzel bir hayat yaşattık. Hangimiz babamızın en zor zamanında yanında olduk. Hangimiz baba ocağına babamız gibi sahip çıktık. Hangimiz, hangimiz.

Evlat dünyaya ilk gözlerini açtığında anne kucağını arar, anne kucağını isteyen evlada da baba sahip çıkar ona kucak açar.   Bir babadır. Evladının doğuşundan kendi ölümüne kadar ona koca çınar gibi gölge olmak ona sırt gelmek ona sahip çıkmaktır.  Baba canından can verir evladına evlat babasına bir gülümseme veremez olur. Hayat budur. Ecdadımız babalarımız dedelerimiz nasıl ki evlatlarına sahip çıktılarsa bizlerde aynısını evlatlarımıza sahip çıkarak onları kolup kollamaktayız.

Baba duası dinimizde büyük bir önem teşkil etmektedir. hayatımızı maddi ve manevi olarak, ahiretimizi ebedlere kadar şekillendiren çok önemli bir unsurdur. Babanın çocuklarına yaptığı duaları Allah reddetmez. Peygamberimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem; “Ben, babam İbrahim’in duasıyım1” buyuruyor. Hz. İbrahim ve oğlu İsmail, Kâbe’nin inşasını tamamladıktan sonra ellerini Dergâh-ı İlâhîye açarak yalvarıyor ve şöyle dua ediyorlardı: “Ey Rabbimiz! Neslimizden gelen Müslüman ümmet içinden bir Peygamber gönder. Ki o, onlara ayetlerini okusun, Kitabı ve hükümlerini öğretsin. Onları günahlardan temizlesin!2” Cenâb-ı Hak, yapılan bu samimi duayı cevapsız bırakmadı ve Hz. İsmail’in neslinden peygamberlerin reisi Hz. Muhammed Sallallahu Aleyhi ve Sellem’i gönderdi.

“Babanın çocuğuna duası, Peygamber’in ümmetine olan duası gibidir3” buyuran Efendimiz’in mübarek sözü ne kadar dikkat çekicidir. Efendimiz bir başka hadisinde ise şöyle buyurmaktadır: “Kabul olunacağından şüphe bulunmayan üç dua vardır: Babanın çocuğuna duası, misafirin duası, mazlumun duası.4” Bu üç sınıf kimselerin herhangi birine iyilik ve yardım edildiği zaman, bunların karşılık olarak edecekleri hayır dua Allah katında makbul olduğu gibi, bunlara yapılacak eziyet ve fenalık karşılığında edecekleri beddua da makbuldür. Allah, lehte ve aleyhte edecekleri duaları kabul buyurur. Çünkü bunların duaları duygulu bir kalbin ilticası ile olur. Diğer bir hadisi şerifte; “Babanın duası kabul makamına ulaşır5” buyrulmuştur. Ayet ve hadisler, anne babayı evlâtları için dua yapmaya özendiriyor, teşvik ediyor. Anne babanın evlâtları için dualarını, makbul duaların ilk sıralarına koyuyor. Başka bir hadiste Efendimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem; “Kelime-i şehadet ve anne babanın evlâdına yaptığı dua hariç, her şey ile Allah arasında bir perde vardır6” buyurur.

Hiçbir zaman babanın beduasını almayın babanın evladına yaptığı bedua ebedtir. Her zaman babanın annenizin duasın alın her zaman onların gönülleri hoşnut tutun her zaman babaya baba gibi davranın her zaman babanıza evlatlık yapın onu babanız olduğunu unutmayın, nasıl ki bir baba evlatları için canını candan veriyorsa evlatta babası için aynısını yapmalıdır. Burada babası rahmetli olan tüm babalara rahmet dilerken, evlatlarında onların hayır duası ile yaşamalarını diliyorum.

 

FACEBOOK YORUMLARI