USD
EURO
ALTIN

Söz vardır pişirilmez;Aş vardır yenilmez

Zamanımızda söz artık ağızdan çıkan normal bir sesmiş gibi kullanılmaktadır. Lakin söz hem kalpten yem de beyinin idrak etmesiyle Ses tellerinin titremesi ve dilden söylenmesidir. Söz bir kere ağızdan çıktı mı bir kez daha yerine girmesi mümkün değildir. Onun için ağızdan çıkan her sözü tartıp biçip söylemek gerekir. İş olsun laf olsun diye değil, söz, […]

Söz vardır pişirilmez;Aş vardır yenilmez
Yazı fontunu küçültür Yazı fontunu büyütür

Zamanımızda söz artık ağızdan çıkan normal bir sesmiş gibi kullanılmaktadır. Lakin söz hem kalpten yem de beyinin idrak etmesiyle Ses tellerinin titremesi ve dilden söylenmesidir. Söz bir kere ağızdan çıktı mı bir kez daha yerine girmesi mümkün değildir. Onun için ağızdan çıkan her sözü tartıp biçip söylemek gerekir. İş olsun laf olsun diye değil, söz, söz olarak ağızdan çıkmalıdır. Laf olarak değil, her zaman karşınızdakini  iyi görerek ona göre konuşmak ona göre söz söylemek gerekir.

Günümüzde geçmişe nazaran söz söyleniyor söz verilmiyor. Verilen söz özde değil sözde kalıyor. Özde kalması içinde kalpten ve gönülden söz söylenmelidir ki amacına gayesine ulaşsın, birilerine iyi görünmek adına ondan methiyelerle bahsetmek gerine gerçeğini yüzüne söylemek daha doğru olur. Hiçbir zaman kişiye göre söz söylememek gerekir. Hakikati,doğruyu söylemek daha doğru olur.

Şunu unutmayalım ki günümüz insanları yüzde gülüpte arkadan kuyu kazanlarla dolu, onun için dost,eş,arkadaş seçimine çok dikkat etmek gerekir. Yol yürüyeceğiniz arkadaşlarınızı az ve öz seçmelisiniz, çok arkadaş demek çok marifet demek değildir. Az ile yetinmeyen çoğu bulamaz. Sadık arkadaşlarla yol yürümenin sonu mutlaka selametle biter, çokluk olan yerde mutlaka çatlaklıklar çıkacaktır. Samimiyet kalpten gelmelidir. Samimiyet yüzden değil, gülüşlerle değil, güzelliklerle gönüllerle olmalıdır. Samimi olmayan kişiler öncelikle kendine yakınına ve çevresine zarar verir. Zararın neresinden dönülse kardır denilmesi yerine zararın oluşmaması adına hareket edilerek arkadaş dost seçilmelidir.

Gönülden dost olanı kaybetmemek adına yolda bulduğun kişilerle gönül dostlarınızı değiştirmeyin, hiçbir zaman yolda bulduğunuz kişi dostunuz olmayabilir. Yıllarca birlikte hareket ettiğiniz birlikte ekmeğinizi sırınızı paylaştığınız dostlarınız size hiçbir zaman zarar gelmesini istemez sonradan size dost görünüp de size dostça yaklaşmaya çalışan kişiler sizin dostunuz olmayabilir. Onun içinsöz söylemeden önce iki kere düşünüp ona göre lafınızı dartıp söylemenizde yarar vardır. Söz pişirilmez söylenilir. Şimdi de

Aş vardır pişirilir  yenilmeze gelelim, düşünün her pişirilen aş yenilmez her aşın tadı lezzeti ayrıdır. Hiçbir pişirilen aş birbirine benzemez tat olarak yakın olur. Onun için aşınızı pişirirken, öncelikle lezzetine kıvamına tadına bakmalısınız. Arkadaş seçmekte aş pişirmeye benzer, aşınızı iyi pişirir lezzetli olmasını sağlamak içinde aşın dinlenmesi kıvamına gelmesi gerekir, onun için söz vardır pişmez aş vardır yenilmez, her kuşun eti de yenilmez, taklacı kuş olunacağına sadık sıdık olmak gerekir. Gece karanlığında yol yürürken, sizinle samimi olan arkadaş adeta yolunuzda size ışık olur, aydınlıkta yürürken sizinle beraber yürüyen sonradan size katılan arkadaş ise ışığınıza engel olur.

FACEBOOK YORUMLARI