USD
EURO
ALTIN

Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen İl Başkanı İbrahim Coşkun;‘Bütçeden hakkımızı istiyoruz’

Adil teklif gelmediği için, bütçeden pay gelmediği için bugün eylemdeydik.Sanlıurfadanda 1 otobüs,2 minübüs ve 3 özel araçla katılım sağlayarak Ankaradaydık. Adil bir teklif gelsin, bütçeden pay verilsin; bugün eylem, yarın bayram olsun! Biz bu toplu sözleşmede dünün zararını gidermenin, günün gereğini yerine getirmenin, yarına umut yüklemenin tekliflerini masaya sunduk.Memur-Sen olarak Dedik ki; işveren Hakem ortaklığının […]

Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen İl Başkanı İbrahim Coşkun;‘Bütçeden hakkımızı istiyoruz’
Yazı fontunu küçültür Yazı fontunu büyütür

Adil teklif gelmediği için, bütçeden pay gelmediği için bugün eylemdeydik.Sanlıurfadanda 1 otobüs,2 minübüs ve 3 özel araçla katılım sağlayarak Ankaradaydık. Adil bir teklif gelsin, bütçeden pay verilsin; bugün eylem, yarın bayram olsun! Biz bu toplu sözleşmede dünün zararını gidermenin, günün gereğini yerine getirmenin, yarına umut yüklemenin tekliflerini masaya sunduk.Memur-Sen olarak Dedik ki; işveren Hakem ortaklığının eseri zarar karşılansın, kamu görevlilerine 600 TL seyyanen zam yapılsın. Sözümüz çok açık ve çok net: Türkiye büyüyor, büyüme rakamları açıklanıyor. Enflasyon da büyüyor. O yüzden enflasyona ezilmek istemiyor bütçeden hakkımızı, refahtan payımızı istiyoruz. Devletin bütçesi büyürken memurun bütçesi küçülsün mü? İhracat artarken maaşlar azalsın mı? Enflasyon yükselirken maaşlar yerinde mi saysın?

“Orta sınıf yok oluyor”

Faizler artıyor, kur yükseliyor, gıda fiyatları asansörle yukarı çıkıyor. Emekçinin geliri azalsın kim diyebilir? Kamu görevlisinin maaşı yükselmesin teklifini kim verebilir? Fiyatlar koşarken maaşlar emeklesin kim diyebilir? Hiç kimse kusura bakmasın! Herkes doğru için, adil için, makul için cümle kursun! Biz, bunu yaptık. Hiç kimse işverenin cimriliğine, adil teklif sunmama gerçeğine bütçe imkanlarını mevzuata gerekçe göstermesin. Gerçekleşen ekonomik büyüme tabana yansımıyor. Sebebi ne olursa olsun görünen bir gerçek var. Kişi başına düşen milli gelir azalıyor, gelir dağılımında adalet tablosu bozuluyor. Çok daha vahimiyse bütün veriler orta sınıfın yok olduğuna işaret ediyor. Gelir dağılımında makas açılmasın Ülkeyi ayakta tutan orta sınıf yok olmasın istiyorsak bunun yeri de zamanı da toplu sözleşmedir.

“600 TL seyyanen zam”

Mutabakatsızlıkla sonuçlanan 5. Dönem Toplu Sözleşme’den bu yana tam 19 ay geçti. 19 ayda kıyma yüzde 92 pirinç, yüzde 50, simit yüzde 28, sıvıyağ yüzde 94, süt yüzde 60, makarna yüzde 37, deterjan yüzde 28 arttı. Enflasyon yüzde 26, dolar yüzde 46, avro yüzde 56, altın yüzde 71 arttı. Peki, bunlar artarken düşen ne, memurun alım gücü. 5. dönem toplu sözleşmenin zararları görülmeli, 600 TL seyyanen zamla kayıplar giderilmeli. Ayrım yapılmadan, tüm kamu görevlileri 3600 Ek Gösterge’den yararlandırılmalı. Kıdem aylığında sınırlama kalkmalı, gösterge rakamı artmalı mevcut sözleşmeli personel kadroya geçirilmeli, kamuda sözleşmeli istihdama son verilmeli, kadın kamu görevlileri desteklenmeli, beklentileri önemsenmeli ve hayata geçirilmeli Covid-19 nedeniyle oluşan zararlar giderilmeli ve sağlanan haklar genişletilmeli kamu görevlilerinin anayasal haklarını kullanmasına ilişkin engeller sona ermeli. Demokratik ve sendikal hakları kullanmaya yönelik alan genişletilmeli sendikalı olmanın farkı yaşatılmalı, toplu sözleşme ikramiyesi artırılmalı.Örgütlülüğümüz değerli ama emeğimiz değersiz. Biz masada toplu sözleşmenin mücadelesini veriyoruz, kamu görevlilerinin hakkını alması için ter akıtıyoruz.Gelin bu toplu sözleşmede masada bulunmayı değerli kılalım. Emekçiler Türkiye’nin dört bir yanından gecenin karanlığında yola çıktılar, kilometrelerce yol teptiler. Bu emek peşkeş çekilmesin.

Kamuda toplu sözleşme süreci:

Memur-Sen, taban aylığa 600 lira seyyanen zam, 2022’de yüzde 21, 2023’te yüzde 17, her yıl yüzde 3 olmak üzere iki yılda toplam yüzde 6 refah payı artışı talebinde bulunmuştu. Kamu çalışanları adına Memur-Sen’in istediği zam oranı ile hükümetin istediği iki yıllık toplam zam oranı arasında 15 puanlık bir fark var. Türkiye’nin pek çok yerinden gelen Memur-Sen üyeleri Anadolu Meydanı’nda toplanarak hükümetin toplu sözleşme teklifine tepki göstererek hükümete yeni bir teklif için talepte bulundu.2 Ağustos’ta başlayan toplu sözleşmelerde, memur kesimi taleplerini iletti. İkinci toplantıda ise hükümet kendi teklifini açıkladı. 22 Ağustos’a kadar bir uzlaşı sağlanamaması halinde konu Kamu Görevlileri Hakem Heyeti’ne gidecek. Hakem Heyeti de çalışmalarını tamamladıktan sonra ay sonunda nihai rakamı açıklayacak. Haber MERKEZİ)

FACEBOOK YORUMLARI