USD
EURO
ALTIN

Kooperatifte umutlar tükendi

Mustafa AÇIKGÖZ BOZOVA- Atatürk barajı göletinden kuru tarımdan sulu tarıma geçmek için kurulan Bozova Merkez Sulama Kooperatifi son dönemlerde adeta borçla anılır oldu. Büyük umutlarla kurulan ve binlerce üretici ve çiftçinin umudu olan kooperatif ilk başlarda üretici ve çiftçilerden sulama ve elektrik ücretlerini toplayamamasından dolayı borç her geçen gün kat kat artarak büyük meblağlara dayandı. […]

Kooperatifte umutlar tükendi
Yazı fontunu küçültür Yazı fontunu büyütür

Mustafa AÇIKGÖZ

BOZOVA- Atatürk barajı göletinden kuru tarımdan sulu tarıma geçmek için kurulan Bozova Merkez Sulama Kooperatifi son dönemlerde adeta borçla anılır oldu. Büyük umutlarla kurulan ve binlerce üretici ve çiftçinin umudu olan kooperatif ilk başlarda üretici ve çiftçilerden sulama ve elektrik ücretlerini toplayamamasından dolayı borç her geçen gün kat kat artarak büyük meblağlara dayandı.

ÜRETİCİLER SEVİNEMEDİ

2005 Yılında üreticilerin daha iyi kaliteli bol ürün elde etmeleri ürün çeşitliliğinin artması amacıyla trilyonlarca lira harcanarak kurulan Bozova Merkez sulama Kooperatifi üreticilerin suyun geleceği sevinciyle her hangi bir istimlak bedeli talep etmeden suya kavuşmak için yapılan dev yatırım ne yazık ki şu anda atıl durumda borç nedeniyle son 2 yıldır yaklaşık olarak 15bin dekarlık tarım arazisi sulama suyu verilmediğinden üreticilerin sevinçleri neredeyse hayal oldu. Mevcut kooperatif başkanı kooperatifin atıl duruma düşmemesi için gerekli tüm bakanlık milletvekili ve bürokratlarla yaptığı görüşmeler bile netice vermediği öğrenildi. Mevcut başkanın borçları kapabilme adına kendi cebinde çoğu zaman harcama yaptığı da bilinmektedir.kooperatif satıcı konumundan çıkıp bağımlı olarak alıcı duruma düşmüştür. Kooperatifin faal olması durumunda Bozova merkez ve kırsal mahallelerde binden fazla aile geçimini sulama ile yapacaktı.

BAZİKİ OVASIDA KURUDU

Atatürk barajı sulama birliğinde de yaşanan kayyum ve rotasyonlardan dolayı makine bakımları zamanında bakım ve onarımı yapılmadığından dolayı çoğu techizat istenilen verimi veremediğinden dolayı binlerce dönümlük pamuk tarlaları kuruma ile yüz yüze kaldığı öğrenildi. Baziki ovasında yapılan tespitlere göre 8 bin dekarlık alanda rekolte düşüklüğü görüldüğü öğrenildi. Sulama birliği tarafından istenilen sevide sulama yapılmaması nedeniyle yüzlerce pamuk üreticisi mağdur olduğu öğrenildi. Yetkililer en azında mağdur olan üreticilerin zarar tespitlerinin yapılarak devlet tarafından verilen prim ödemeleriyle birlikte gerek üreticiye verilmeyen suyun parası alınmaması gerekliliği doğmuştur. Bunun yanında üreticilerin kullandıkları mazot,gübre,ilaç ve diğer işçilikler içinde piyasaya borçlanmış oldukları da öğrenildi. Bu konuda mağdur olan üreticilere acilen mazot,gübre desteği sulama suyu ödemelerinin alınmaması ve aynı zamanda üreticilerin geçimini sağlanması içinde nakdi yardımların bir an önce yapılması gerekmektedir. Bu bağlamda Bozova merkez sulama kooperatifi acilen eski hizmetine devam etmesi için gerekli çalışmaların başlatılması diğer yandan Atatürk Barajı sulama birliği ve Tatarhöyük sulama birlikleri nasıl DSİ’ye bağlanmış ise Bozova Merkez Sulama Kooperatifinin de DSİ’ye bağlanması gerekmekte olduğu diğer taraftan Atatürk Barajı Sulama Birliği tarafından mağdur edilen üreticiler için de acilen çözüm üretilmesi gerekmektedir. Üreticiler başta pamuk olmak üzere mısır ve diğer ürün çeşitliliğini devam ettirebilmeleri ve ekonomiye katkı sağlamaları adına da tüm sulama birliklerindeki sıkıntıların bir önce çözüme kavuşturulması ve Bozova kent merkezi başta olmak üzere tarıma dayalı işsizliğinde önüne geçilmiş olunacağı bilinmelidir.

FACEBOOK YORUMLARI