USD
EURO
ALTIN

ÇATOM’dan karne hediyesi sirk gösterisi oldu

Mahmut ALBAYRAK BOZOVA- 2018-2019 Eğitim öğretim yılı geçtiğimiz Cuma günü verilen karnelerle sona erdi. Karne dağıtımında Bozova ÇATOM merkezi öğrencilere bir hediyesi oldu. Mardin Gençlik Derneği Sirk ve Sokak sanatları tarafından Bozova Merkez Atatürk İlkokulunda kırsal mahallelerde ise Yaslıca mahallesindeki öğrencilere gösterim yaptı. Sirk gösteriminde öğrenciler büyük bir heyecan ve mutluluklar seyrederken, ÇATOM Yetkilisi Dilek […]

ÇATOM’dan karne hediyesi sirk gösterisi oldu
Yazı fontunu küçültür Yazı fontunu büyütür

Mahmut ALBAYRAK

BOZOVA- 2018-2019 Eğitim öğretim yılı geçtiğimiz Cuma günü verilen karnelerle sona erdi. Karne dağıtımında Bozova ÇATOM merkezi öğrencilere bir hediyesi oldu. Mardin Gençlik Derneği Sirk ve Sokak sanatları tarafından Bozova Merkez Atatürk İlkokulunda kırsal mahallelerde ise Yaslıca mahallesindeki öğrencilere gösterim yaptı. Sirk gösteriminde öğrenciler büyük bir heyecan ve mutluluklar seyrederken, ÇATOM Yetkilisi Dilek Kara, ‘ öğrencilerimizin sevinci bizim sevincimizdir. Kurum olarak tüm öğrencilerimize karne hediyesi olarak sergilenen sirk gösterisinde memnun kalmaları bizleri de sevindirmiştir’ dedi.

MARDİN GENÇLİK ve KÜLTÜR DERNEĞİNDEN SİRK GÖSTERİSİ

Türkiye’de Sosyal Sirk Projesi Mardin Gençlik ve Kültür Derneği, Mardin Gençlik ve Kültür Derneği sirk ve sokak sanatları üzerine 2012 yılından başlayarak bir proje geliştirip başlangıcını Mardin’de yaptı.

2013 yılında Fransız bir STK olan “TheSerious Road Trip” ile kurmuş olduğu ortaklık çerçevesinde Fransa’nın Besançon kentinde “sosyal sirk” alanında değişim programı ve eğitmen eğitimi gerçekleştirildi.      “Sosyal Sirk’in” esas amaçları nelerdir? Sirk eğitimi sosyal ve eğitici disiplin olarak nasıl kullanılabilir?Birlikte çalıştığımız 6 yıllık süre içerisinde, sirk atölyelerini organize edebilecek ve liderlik edebilecek bir ekip kurduk ve yaratıcılık ruhuyla sosyal sirk projelerinin momentumunu sürdürdük. Sosyal Sirk çocukların topluma dahil edilmesi ve eğitimleri için, gençlerin ve yetişkinlerin de içinde olduğu sosyal risk durumları için yenilikçi bir araçtır.Sosyal sirk kırılabilir sosyo-ekonomik ortamda ve çatışma bölgelerinde topluluklara, mahallelere ve okullara hitap ederek, katılımcılar arasında bağlantı kurmak için kültürlerarası bir manivela olarak eylemlerini gerçekleştirir. Bu günlük yaşam becerileri ve fiziksel kabiliyetlerini geliştirirken, öz güvenlerini de güçlendirir.

Sosyal sirkin temel ilkelerinden biri de her bir partnerin yerel ortamını dikkate alarak, spesifik ihtiyaçlar, problemler ve travmalarını tanımlamasıdır. Zorluk içerisinde ki her bir çocuk için, kendi değer ve niteliklerini ortaya çıkarabilme yetenekleri, öz güvenlerini diğer öğrenim yönlerine aktarabilecek araçlar sağlar.Biz özellikle Türkiye’nin Güneydoğusunun jeopolitik konumunu dikkate almaktayız, güncel olarak çalışmalarımıza odaklandığımız bölge. Yerel popülasyonun ve sosyo-ekonomik zorluklarının farkındayız, savaş bölgesinden kaçan çok sayıda ve karışık bir şekilde orada bulunan mülteciler sıklıkla şiddetli olarak travma geçiriyor ve şu anda sosyal entegrasyon problemiyle karşı karşıyalar.

2013-2016 yılları arasında gerçekleştirilen “Mezopotamya Sirk ve Sokak Sanatları Festivali” aracılığıyla 120.000 çocuğa erişildi. Suriye savaşının çıkmasıyla birlikte 2015 yılından itibaren Mardin’e gelen mültecilere yönelik “sosyal uyum” çatısı altında çalışmalar yürütmeye başladık. 2016 yılında ise Suriye’den gelen mültecilerin üzerlerindeki olumsuzlukları azaltmak adına yerel ve mülteci çocukların sosyal uyumuna katkıda bulunmak adına GAP, TKV, UNICEF, Mardin Gençlik ve Kültür Evi ortaklığıyla Mardin Gençlik ve Kültür Derneği olarak “Mezopotamya Sirk ve Sokak Sanatları Projesi’ni” gerçekleştirdik.         2016 yılından günümüze Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Mardin dahil olmak üzere 6 il 51 ilçe ve köy ziyaret ettik. Düzenlemiş olduğumuz festivaller ve eğitimler ile, gençlerin ve çocukların sosyal sirk ile tanışmalarını aynı zamanda sirk sanatı aracılığıyla sosyal uyumunu sağlamayı amaçladık. Sosyal sirk eğitimleri aracılığıyla 1625’i Suriyeli çocuk olmak üzere 3828 çocuğa ulaştık, festivaller aracılığıyla da 62,765’i Suriyeli olmak üzere 216,441 çocuğa ulaştık. Bunlarla birlikte eğitmen eğitimleri ile 60 gence ulaştık.Bir taraftan projemiz devam ederken; Fransa’dan TheSerious Road Trip Derneği ile uluslararası projelerimize devam ettik, ediyoruz. 26 Temmuz 2018 tarihinde başlayan Cirk’ulation projesi ile sosyal sirk eğitimlerinde engelli pedagojisi üzerine çalışmaya başladık. Eğitmen ve gönüllülerimizden oluşan ekipler iki kere Romanya’da bir araya gelip engellilerle sirk pedagojisi üzerine eğitimler alıp engelli çocuklar ile atölyeler düzenlediler. Bir ekibimiz 18 Haziran2019 içerisinde Fransa’nın Besançon şehrine; sirk tekniği ve engellilerle sirk pedagojisi üzerine eğitim almaya gidecek. 15 Ağustos 2019’da Fransa’daki partnerimiz mültecilerle sosyal sirk etkinlikleri yapmak ve engellilere yönelik uygulamalı sirk atölyeleri düzenlemek üzere Mardin’e gelecek.

FACEBOOK YORUMLARI