USD
EURO
ALTIN

Çanakkale şehitleri unutulmadı

Mahmut ALBAYRAK BOZOVA- 18 Mart Çanakkale şehitleri anma günü Bozova ilçesinde düzenlenen törenle kutladı.törenler ilk olarak Atatürk anıtına çelenklerin konulması ile başladı. Daha sonra ise Belediye çok amaçlı toplantı salonunda düzenlenen törenlerle kutlandı. Törende saygı duruşu ve istiklal marşı,günün anlam ve önemini belirten konuşmalar,kur’an tilaveti ve dua,Çanakkale ile ilgili şiirler,oratoryo,Çanakkale korosu,şehre mektup,şehit klibi ile sona […]

Çanakkale şehitleri unutulmadı
Yazı fontunu küçültür Yazı fontunu büyütür

Mahmut ALBAYRAK

BOZOVA- 18 Mart Çanakkale şehitleri anma günü Bozova ilçesinde düzenlenen törenle kutladı.törenler ilk olarak Atatürk anıtına çelenklerin konulması ile başladı. Daha sonra ise Belediye çok amaçlı toplantı salonunda düzenlenen törenlerle kutlandı. Törende saygı duruşu ve istiklal marşı,günün anlam ve önemini belirten konuşmalar,kur’an tilaveti ve dua,Çanakkale ile ilgili şiirler,oratoryo,Çanakkale korosu,şehre mektup,şehit klibi ile sona erdi.

18 Mart Çanakkale zaferi‘nin 103. yıl dönümü tüm yurtta kutlandı.  18 Mart‘ta neler olduğu, Çanakkale Savaşı‘nın tarihteki yeri, Çanakkale Zaferi’nin önemi, neden 18 Mart Çanakkale zaferi neden dendiği gibi soruların yanıtını sizler için derledik. Çanakkale Zaferi ve Çanakkale Savaşı hakkında merak edilen her şey haberimizde.

Çanakkale Zaferi’nin üzerinden tam 103 yıl geçti. Dünya tarihine geçenen 18 Mart Çanakkale Zaferi Türk Tarihi’ndeki eşsiz zaferlerden biridir. İşte merak edenler için Çanakkale Zaferi‘nin önemi, Çanakkale ‘de neler olduğu haberimizde…

ANAKKALE’DE NELER OLDU?

Çanakkale Savaşı, I. Dünya Savaşı sırasında 1915–1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadası’nda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında yapılan deniz ve kara muharebeleridir. İtilaf Devletleri; Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti İstanbul’u alarak İstanbul ve Çanakkale boğazlarının kontrolünü ele geçirmek, Rusya’yla güvenli bir erzak tedarik ve askeri ikmal yolu açmak, başkent İstanbul′u zaptetmek suretiyle Almanya′nın müttefiklerinden birini savaş dışı bırakarak İttifak Devletlerini zayıflatmak amaçları ile ilk hedef olarak Çanakkale Boğazı’nı seçmişlerdir. Ancak saldırıları başarısız olmuş ve geri çekilmek zorunda kalmışlardır. Kara ve deniz savaşı sonucunda iki taraf da çok ağır kayıplar vermiştir.

ALMANYA BİRAN ÖNCE SAVAŞA GİRMEMİZİ İSTEDİ

Osmanlı İmparatorluğu, Almanya’nın Rusya’ya savaş ilan ettiğı 1 Ağustos 1914’ün hemen ertesi günü, Almanya ile bir ittifak antlaşması imzalamıştır. Bu antlaşma, imparatorluğun eninde sonunda Almanya’nın ana gücünü oluşturduğu İttifak Devletleri safında fiilen savaşa gireceği anlamına gelmektedir. Enver Paşa, fiilen savaşa girmeyi, seferberliğin tamamlanmamış olması ve Çanakkale Boğazı savunmasının tamamlanmaması gibi gerekçelerle ertelemeye çalışmıştır. Ancak Almanya, bir an önce savaşa fiilen girilmesi için baskılarını sürdürmüştür. Bu baskılar, Akdeniz’de İngiliz donanması önünden çekilen Goeben ve Breslau savaş gemilerinin İstanbul’a gelmesiyle bir oldu bittiye getirilmişti. Daha sonra Osmanlı Donanması’na bağlı bir grup gemiyle Karadeniz’e açılan bu gemiler 27 Ekim 1914 tarihinde Rus limanlarını bombalayınca Rusya, Osmanlı İmparatorluğu’na savaş ilan etmiştir

İNGİLTERE DENİZ SAVAŞINDAN VAZ GEÇTİ

Birleşik Krallık Donanma Bakanı Winston Churchill, 1914 yılı Eylül ayında Çanakkale Boğazı’nın donanmayla geçilerek İstanbul’un işgalini öngören bir planı Başbakan Herbert Asquith’e vermiştir. Plan, çeşitli evrelerden geçerek uygulamaya kondu ve Birleşik Krallık ve Fransa gemilerinden oluşan bir donanmanın Boğaz’a geniş çaplı saldırıları 1915 Şubat ayında başlatıldı. En güçlü saldırı ise 18 Mart 1915 günü uygulamaya konuldu. Ancak Birleşik Donanma ağır kayıplara uğradı ve deniz harekatından vazgeçmek zorunda kalındı.

FACEBOOK YORUMLARI