USD
EURO
ALTIN

Bozova Ziraat Oda Başkanı Fuat Almas;‘çiftçimiz sesiz kaldı’

Mustafa AÇIKGÖZ BOZOVA- Pamuk hasadı öncesinde açıklanan pamuk fiyatları pamuk üreticilerini adeta çıldırttı. Geçtiğimiz hafta içinde fiyatların açıklanması ile birlikte Harran bölgesindeki çiftçiler seslerini duyurma adına yaptıkları yol kapatma eylemi sonrasında Şanlıurfa Ziraat Odası başkanlığı tarafından düşük pamuk fiyatları ve pamuk üreticilerin sorunlarını dile getirmek için  tüm ilçe ziraat oda başkaları ile birlikte çevre illerindeki […]

Bozova Ziraat Oda Başkanı Fuat Almas;‘çiftçimiz sesiz kaldı’
Yazı fontunu küçültür Yazı fontunu büyütür

Mustafa AÇIKGÖZ

BOZOVA- Pamuk hasadı öncesinde açıklanan pamuk fiyatları pamuk üreticilerini adeta çıldırttı. Geçtiğimiz hafta içinde fiyatların açıklanması ile birlikte Harran bölgesindeki çiftçiler seslerini duyurma adına yaptıkları yol kapatma eylemi sonrasında Şanlıurfa Ziraat Odası başkanlığı tarafından düşük pamuk fiyatları ve pamuk üreticilerin sorunlarını dile getirmek için  tüm ilçe ziraat oda başkaları ile birlikte çevre illerindeki ziraat oda başkanları ve Güneydoğu Anadolu Bölge temsilcisi Cevat Delil’inde katılımı ile açıklama yapıldı. Şanlıurfa’nın tüm ilçelerinde basın açıklamasına pamuk üreticisi katılırken, Bozova ilçesinden sadece Ziraat Oda başkanı ve yönetimden birkaç kişinin katıldığı öğrenildi. Bozova Ziraat Oda Başkanı Fuat Almas, pamuk üreticilerin sıkıntılarını ve sorunlarının çözümü için tüm çiftçileri basın açıklamasına davet ettiği öğrenildi.

BOZOVA PAMUK ÜRETİCİSİ NEDEN SESSİZ  KALDI

Geçtiğimiz hafta pamuk fiyatlarının açıklanması ile birlikte verilen fiyatların düşüklüğünden dolayı tüm ilçelerdeki pamuk üreticileri seslerini duyurmak için adeta meydanlar inerken, Bozova’daki pamuk üreticisi maalesef sessiz kaldığı öğrenildi. Bozova Ziraat Odası tüm çiftçilerin sorunlarını çözüme kavuşturma adına öncülük ederken, bugüne kadar hiçbir çiftçinin ve üreticinin Ziraat Odasına giderek sorunları ve verilen fiyatları beğenmediklerini açıklamadıkları öğrenildi. Pamuk fiyatlarının düşüşünden dolayı tüm pamuk üreticileri fiyat ve pamuk üretimi için yaptıkları harcamaların fazla olduğunu dile getirirken, Bozova pamuk üreticisi neden sessizliğini bozmadı.

ÇAĞRIYA KİMSE KULAK ASMADI

Son 2 yılda üretim artışlarına rağmen üretimin tüketimi karşılama oranı yüzde 60’larda kalmıştır. Ne yazık ki aradaki fark ithalatla karşılanmakta, ithalata da milyarlarca dolar ödenmektedir. Bu nedenle pamuk üretimimizin artırılması önem arz etmektedir. İthalatın önüne geçilmesinin tek yolu pamuk üreticimizi desteklemektir. Ziraat Oda başkanlığı tarafından pamuk kilogram başına verilen fiyatların düşüklüğünden ve bu fiyatların girdileri karşılamadığı ve bu konu da Şanlıurfa ilinde yapılan basın açıklamasına tüm pamuk üreticilerini davet ederken, hiçbir pamuk üreticisinin çağrıya kulak asmadığı öğrenildi. Konu ile ilgili olarak bir açıklamada bulunan Bozova Ziraat Oda Başkanı Fuat Almas, ‘Ziraat odası  başkanlığı olarak  yaptığımız basın toplantısında Bozova çiftçilerimiz katılım sağlamamıştır, bu sebepten dolayı bütün çiftçilerimiz hata edip bizi yalnız bırakmıştır bizim gayemiz çiftçiler ve pamuk fiyatında olan azalmalardır ,biz çiftçilerimize sahip çıkarken çiftçilerimiz bu duruma sessiz kalmıştır.

ziraat odası çiftçilerine sahip çıkıyor  ama çiftçiler kendi haklarına sahip çıkmıyorlar. Pamuk fiyatlılarındaki belirsizliği ve fiyat düşüşleri hakkında Şanlıurfa da yaptığımız basın açıklamasında Bozova çiftçilerini yanımızda göremedik bundan dolayı üzgün ve kırgınız çiftçilerimize.

Bizler oda olarak elimizden geleni yapmaya çalıştığımızı düşünüyoruz ama çiftçilerimiz bu duruma sessiz kalıyor, bizi destekleyip yanımızda bulunmaları lazım, bu konuda yapılanın yanlış olduğunu düşünüp birlik ve beraberlik içinde olmamız gerektiğini düşünüyorum.

Bu durumun özeti bana ne demeyip birlik ve beraberlik içinde olursak  güçlü oluruz ve bir şeylerin sonucu almaya başlarız ,yapılan toplantıda bütün ilçelerin katılım sayısı yüksek iken bizim ilçemizdeki çiftçiler bu duruma duyarsız kalmıştır.ilçemizde pamuk ekimi ve üretimi yapan tüm üreticilerimizi yakından ilgilendiren pamuk fiyatları açıklandı. Açıklan fiyatların girdiler karşısında çok düşük olduğu görüldü. Pamuk fiyatlarını yükseltilmesi için Şanlıurfa ilinde düzenlenen Ziraat Oda başkanları basın açıklamasına tüm ilçe ve çevre illerde üreticiler katılırken, ilçemizde maalesef sadece ben ve yönetimdeki birkaç arkadaşımız katılmıştır. Bu da beni son derece üzmüştür gönül arzu eder ki ilçemizde pamuk üretimi yapan en az 500 çiftçimiz bu etkinliğe katılması idi. Katılım fazla olsaydı. Bundan sonra yapılacak olan basın açıklamalarını ilçemizde ve bölgemizde yapacaktık. Ancak açıklamaya hiçbir çiftçimiz katılmamıştır. Çiftçilerimizin ve üreticilerimizin ne zorluklarla ve şartlarda ekim yaptıklarını yakinen biliyorum. Emeğin karşılığı verilmemiştir. Bizde emeğin karşılığı verilmesi için üreticimiz ve çiftçimiz için mücadele veriyoruz. Ancak üreticimiz mücadele vermiyor. Bölgemizde pamuk kilogram başına 2.70 ile 3 Tl fiyat verildi. Bu fiyat ancak gübreyi karşılıyor. İlaçlama,çapalama toplama ve diğer girdileri bile karşılamıyor. Sorunları el birliği ile çözüme kavuşturmalıyız’ dedi.

 

FACEBOOK YORUMLARI