USD
EURO
ALTIN

Bozova zeytin çalıştayına ev sahipliği yaptı

Mustafa AÇIKGÖZ BOZOVA- Sağlık Beyanlı Zeytinyağı için Paydaşların Kapasitesinin Geliştirilmesi” projesi kapsamında Bozova İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün ev sahipliğinde Yalova Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü ve çiftçilerin katılımı ile geçtiğimiz hafta içerisinde çalıştay düzenlendi. Çalıştaya Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Dr. Yasin Özdemir ve Dr. Mehmet Cengiz Arslanoğlu, Bozova İlçe Tarım ve Orman […]

Bozova zeytin çalıştayına ev sahipliği yaptı
Yazı fontunu küçültür Yazı fontunu büyütür

Mustafa AÇIKGÖZ

BOZOVA- Sağlık Beyanlı Zeytinyağı için Paydaşların Kapasitesinin Geliştirilmesi” projesi kapsamında Bozova İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün ev sahipliğinde Yalova Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü ve çiftçilerin katılımı ile geçtiğimiz hafta içerisinde çalıştay düzenlendi.

Çalıştaya Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Dr. Yasin Özdemir ve Dr. Mehmet Cengiz Arslanoğlu, Bozova İlçe Tarım ve Orman Müdürü Veysel Kılıç, Proje Koordinatörü Hakan AKGÜN, İl ve ilçe müdürlüğü konu uzmanları ile üreticiler katıldı.

Bozova İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personellerinden proje sorumlusu Mühendis Hakan Akgün “TÜİK verilerine göre Bozova ilçemizde 2005 ten bu yana yaklaşık 500.000 adet zeytin fidanı dikilmiştir. GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca desteklenen ve İl Müdürlüğümüz, İlçe Müdürlüğümüz ve Bozova Ziraat Odası Başkanlığı proje ortaklığı ile yürütülen Zeytin ile Hayat Projemiz kapsamında 2020 yılı içerisinde üreticilerimize 23.000 adet zeytin fidanı dağıttık. 2021 yılında ise 30.000 adet daha dağıtmayı hedeflemekteyiz. Yaklaşık 1200 dekar araziye ekilen 35.000 adet Gemlik yağlık zeytin fidanlarının mahsulleri ile Bozova ekonomisine 110 ton/yıl zeytinyağı , 700 ton zeytin ve yaklaşık 120 kişiye 100 gün istihdam sunmayı hedeflemekteyiz. İleriki yıllarda Zeytin Satış Kooperatifi veya Birliği’nin kurulması ile birlikte ilçemiz zeytin ve zeytinyağının ülkemizde ve tüm dünyada tanınması ve tüketilmesi için gerekli tüm çabanın sarf edileceği inancındayız.” Şeklinde konuştu. Yalova Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Yasin Özdemir “Türkiye, İtalya ve Yunanistan ülkelerinin ortak Sağlık Beyanlı Zeytinyağı Projemizde , sağlık beyanı özelliklerine sahip yüksek kaliteli zeytinyağı üretimi için kapasite oluşturma yoluyla zeytinyağı sektörünü güçlendirmeyi amaçlamaktayız. Özellikle nefasetli zeytinyağı üretimi için(güzel kokulu-aroması güzel) ezilen ve toprak ile birleşen zeytinleri üretimden uzak tutmalı; hasad zamanını iyi belirlemeli, hasat esnasında zeytinlerin ezilmesini önlemeli, hava alabilen taşıyıcılarla zeytinleri taşımalıdır.Dip zeytini ile normal toplanan zeytini birbirine karıştırmamalı, zeytinyağı fabrikasında yıkama suyunu sürekli değişimi sağlanılmalıdır” ifadelerinde bulundu.Çalıştay; üreticilerin zeytin, zeytin üretimi ve zeytin yağı konuları ile ilgili soru ve sorunlarının teknik personele iletmeleri ve konu uzmanları tarafından bu soruların cevaplandırılması ile son buldu.

ÜRETİCİLER RAHATLADI

Düzenlenen çalıştayda Bozova bölgesinde zeytin yetiştiricileri ile zeytin yağı fabrika ve işletme sahipleri düzenlenen çalıştayda eksik buldukları ve gördükleri tüm soruları sorumlulara aktararak rahat bir nefes aldılar. Çalıştayda tarihte daha önce zeytinin anavatanı olan Mezopotamya da yetiştirilen zeytinlerin ne kadar kaliteli ve lezzetli olduğu da aktarıldı. Dünya piyasasında büyük bir rağbet gören zeytin ve zeytin yağı ile ilgili pazarlama konusunda da katılımcılara bilgi veren Özdemir ve Arsoğlu, ‘dünya piyasında zeytin ve zeytin yağı pazarlamasında istediğinizi elde etmek için kalitesi yüksek zeytin ve zeytin yağı üretmeniz gerekmektedir. Tadından tutunda markasına kadar yapacağınız analizler sizler için birer artıdır. Onun için her zaman kaliteli ürün üretmek ve satmak için mücadele verin piyasaya hiçbir zaman kalitesi düşün ürün sergilemeyin, ürününüz ne kadar kaliteli olursa piyasa da o kadar size getiri sağlanacaktır’ denildi.

FACEBOOK YORUMLARI