USD
EURO
ALTIN

Bozova Muhtarlar Dernek Başkanı Müslüm Okan;‘sorumluluğumuzun bilincindeyiz’

Mustafa AÇIKGÖZ BOZOVA- 1829 tarihinde kurulan Muhtarlık teşkilatı 190 yaşında bu yıl 4’cüsü düzenlenen 19 ekim muhtarlar günü tüm Türkiye’de olduğu gibi Bozova ilçesinde de düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Muhtarlar günü ile ilgili bir açıklamada bulunan Bozova Muhtarlar Dernek Başkanı Müslüm Okan, ‘ II.Mahmut döneminde yayımlanan ferman ile 19 ekim 1829 tarihinde kurulan muhtarlık teşkilatının 190’cı […]

Bozova Muhtarlar Dernek Başkanı Müslüm Okan;‘sorumluluğumuzun bilincindeyiz’
Yazı fontunu küçültür Yazı fontunu büyütür

Mustafa AÇIKGÖZ

BOZOVA- 1829 tarihinde kurulan Muhtarlık teşkilatı 190 yaşında bu yıl 4’cüsü düzenlenen 19 ekim muhtarlar günü tüm Türkiye’de olduğu gibi Bozova ilçesinde de düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Muhtarlar günü ile ilgili bir açıklamada bulunan Bozova Muhtarlar Dernek Başkanı Müslüm Okan, ‘ II.Mahmut döneminde yayımlanan ferman ile 19 ekim 1829 tarihinde kurulan muhtarlık teşkilatının 190’cı kuruluş günü kutlu olsun bu yıl 4’cüsü olarak kutlanan 19 ekim muhtarlar günü tüm muhtarlarımıza kutlu olsun, bizlere bu değeri veren başta sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere tüm hükümet üyelerine teşekkür ederiz. Bozova Muhtarlar Derneği olarak halkımızın sorunları doğrudan çözüme kavuşturma adına elimizden gelen katkıyı sağlıyoruz. Muhtarlarımızın temsil ettikleri mahalle sakinleri adına yetkili makamlara taşıdıkları sorunların çözümü noktasında katkı sağlayan başta kaymakamımız ve belediye başkanımız olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlara sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Biz dernek olarak muhtarlık camiasına nasıl faydalı olabiliriz sorusundan yola çıkarak çalışmalar yapıyoruz mahalledeki görev alanımızda ilgili sorunları yetkili kurumlara bildiriyoruz. Mahallesindeki yetim,gariban,öksüzün,muhtaç olan kişilerin her türlü eksiklikleri bilen mahalle muhtarlarıdır. Muhtarlara verilecek yetkiler doğrultusunda muhtar mahalledeki sıkıntıları belediye ve hükümette ilettiği sürece çok daha başarılı olacağına inanıyoruz’ dedi.

MUHTARLAR SEÇME YÖNETİMİ EN DEMOKRATİK YÖNTEMDİR

Yerel yönetimlerde halkın desteğini ve gücünü alarak muhtarlar seçme yönetimi en demokratik yöntemdir. Açıklamasında bulunan Bozova Muhtarlar Dernek Başkanı Okan, ‘ muhtarları seçme yönetimi en demokratik yöntemdir. Sırtımızı her hangi bir siyasi partiye dayamadan ismimizle kişiliğimizle halkın önüne çıkarız. Özlük haklarımızı almamız noktasında tüm muhtarlar bir araya gelerek dayanışma içinde olmalıdır. Birlik ve beraberlik içinde hareket ettiğimiz sürece çözemeyecek hiçbir sorun olamaz. Mühürümüzün gücünün farkına varmalıyız. Ve buna yakışır şekilde hareket etmeliyiz. Bu gücü bizlere veren halkımızdır. Dolayısıyla halkımızın bu teveccühüne layık olmalı ve tüm sorunlara gereken duyarlılığı göstermeliyiz. Değerli katılımcılar tertip ettiğimiz kutlama programımıza bizleri yalnız bırakmadığınız için tüm muhtarlar adına hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyoruz’ dedi.

MUHTARLIK BİRİMİNİN TARİHÇESİ

Günümüzde olan şekli ile Muhtarlık birimlerinin temelleri ilk olarak 1829 senesinde İstanbul’da atılmıştır. II. Mahmut Yeniçeri Ocağı’nı ortadan kaldırması sonucu Yeniçerilerin yokluğunda tehlikeye meydan vermemek ve küçük birimlerin güvenliğini koruyabilmek için muhtarlık teşkilatını kurmuştur. Bu birimlerin düzenlenmesi ise yasal olarak ilk kez 1864 senesinde gerçekleşmiştir. Bu yasanın adı Teşkil-i Vilayet Nizamnamesi olarak bilinmektedir. 1876 senesinde yapılan İdare-i Umumiye-i Vilayet Nizamnamesi ile muhtarların görevleri daha ayrıntılı ve net bir şekilde ortaya koyulmuştur. Ancak bu yasa ile muhtarlıklar ve mahalli yönetimler ile ilgili bütün düzenlemeler yürürlükten kaldırılmış ve bunun neticesinde muhtarlık görevleri son bulmuştur. Mahalle muhtar ve ihtiyar heyetleri, 1913 tarihli İdare-i Umumiye-i Vilayet Kanunu ile kaldırılmış olduğu halde, varlıklarını mahallelerdeki kamu hizmetlerinin bir gereği olarak 1933 yılına kadar fiilen sürdürmüşlerdir. Bu tarihte çıkartılan 2295 sayılı kanunla varlığı sona erdirilen kuruluşun görevlerini, zabıta ve belediye gibi bazı kuruluşların yapması öngörülmüştür. Ancak. 10 yıllık bir uygulama mahalle muhtarlığının boşluğunun doldurulmasının mümkün olmadığı görüldüğünden, 1944 tarihli ve 4541 sayılı Şehir ve Kasabalarda Mahalle Muhtar ve İhtiyar Heyetlerinin Teşkiline Dair Kanun ile Kanunun uygulama şekil ve esaslarına dair 1945 tarihli tüzük çıkarılmıştır ve bugünkü şeklini almıştır. Günümüzde varlığını koruyan ve muhtarlık mahalle yönetimini düzenleyen yasa 05.04.2004 tarihinde Bakanlar Kurulu Kararı ile kabul edilmiştir.

 

FACEBOOK YORUMLARI