USD
EURO
ALTIN

Baltaş kırsalındaki Obruk korkuttu

Bozova kırsal mahallelerinde Baltaş mahallesinde çiftçi Bakır Durmaz’ın arazisinde görülen obruk korkuttu. Bozova’da ilk defa görülen Obruğun neden ve nasıl oluştuğu ise henüz bilinmemektedir. Özel HABER BOZOVA- Bozova Baltaş kırsal mahallesinde Bakır Durmaz’a ait arazide aniden oluşan obruk korkuttu.Arazisinde yaptığı inceleme sonrasında fark edilen obruğun genişliği bir metreyi bulurken derinliği ise on metreyi bulduğu tahmin […]

Baltaş kırsalındaki Obruk korkuttu
Yazı fontunu küçültür Yazı fontunu büyütür

  • Bozova kırsal mahallelerinde Baltaş mahallesinde çiftçi Bakır Durmaz’ın arazisinde görülen obruk korkuttu. Bozova’da ilk defa görülen Obruğun neden ve nasıl oluştuğu ise henüz bilinmemektedir.

Özel HABER

BOZOVA- Bozova Baltaş kırsal mahallesinde Bakır Durmaz’a ait arazide aniden oluşan obruk korkuttu.Arazisinde yaptığı inceleme sonrasında fark edilen obruğun genişliği bir metreyi bulurken derinliği ise on metreyi bulduğu tahmin ediliyor.obruğun nasıl oluştuğu da bilinmez iken arazide oluşan obrukun nihayeti ise jeoloji uzmanların yapacağı inceleme ile belirleneceği öğrenildi.obruklar nasıl oluşur.Rüzgar erozyonu denilince akla gelen bu bölgede, obrukların yeraltı sularının çekilmesi sonucu toprağın göçmesiyle oluştuğu belirtiliyor. Arık, obrukların bir karstik şekil, doğal jeolojik bir olay olduğunu ifade ederken; endişe yaratmasının nedenini genelde dağlık bölgelerde görülen bu olayın yerleşim alanlarında oluşmaya başlaması olarak açıkladı.Zeminde suyla karıştığında eriyebilen bir tabaka var ve küçük boşluklar oluşturuyor. Zamanla bu boşluklar büyüyüp üstteki tabakayı taşıyamıyor ve üstteki tabaka aniden çöküyor. Arık, doğal bir olay olan bu obrukların oluşumunu durdurulamayacağını belirtirken, insana bağlı faktörlerin ise bunu tetiklediğini söylüyor.Obrukların çoğu iki şekilde oluşur. Birincisi alttaki eriyebilen kayaçlar topraktan sızan sularla çözünürler ve kayaç içinde bulunan doğal boşluklar genişler ve üzerlerinde bulunan toprakla doldurulurlar. Yer altı suyu kayacı çözmeye devam ettikçe toprak ortadan kalkar ve geride yamaç eğimi düşük, derinliği fazla olmayan çöküntüler bırakır. Komşu obruklar birleştiğinde ise çözünme vadileri denilen daha büyük, düzensiz, kapalı bir çöküntüler ağı oluşturur. Obruklar ayrıca bir mağara tavanının çökmesi sonucu dik kenarlı bir krater şeklinde de oluşur. Bu yolla oluşan obruklar özellikle nüfusun fazla olduğu bölgelerde ciddi bir tehlikedir.

FACEBOOK YORUMLARI