USD
EURO
ALTIN

7 veren ürün Yaslıca’da yetiştiriliyor

Mahmut ALBAYRAK BOZOVA-Latince adı ‘Allium Sativum’ olan sarımsak, yüzyıllardan beri bütün dünyada hem sofraların vazgeçilmez bir yiyeceği olarak, hem de çeşitli hastalıklar için şifa amacıyla kullanılıyor. Anavatanı Hindistan olan ve mutfağımızdan eksik etmediğimiz sarımsağın tarihi, insanlık kadar eski. Arkeolojik kayıtlardan, tarihin ilk çağlarında Sümerler’in, sarımsağı bildikleri ve ilaç olarak kullandıkları anlaşılırken, eski Mısırlılar’ın da sarımsağı yedikleri ve […]

7 veren ürün Yaslıca’da yetiştiriliyor
Yazı fontunu küçültür Yazı fontunu büyütür

Mahmut ALBAYRAK

BOZOVA-Latince adı ‘Allium Sativum’ olan sarımsak, yüzyıllardan beri bütün dünyada hem sofraların vazgeçilmez bir yiyeceği olarak, hem de çeşitli hastalıklar için şifa amacıyla kullanılıyor. Anavatanı Hindistan olan ve mutfağımızdan eksik etmediğimiz sarımsağın tarihi, insanlık kadar eski. Arkeolojik kayıtlardan, tarihin ilk çağlarında Sümerler’in, sarımsağı bildikleri ve ilaç olarak kullandıkları anlaşılırken, eski Mısırlılar’ın da sarımsağı yedikleri ve ilaç olarak kullandıkları belirtiliyor. Tarihi kayıtlardan, Gizek Piramidi’ni yaptıran Firavun Keops’un (IV. Hanedan) inşaat sırasında işçilere bol miktarda yedirdiği sarımısağın, İsrail oğulları tarafından Mısır’dan Filistin’e getirildiği, oradan Anadolu ve İyonya’ya yayıldığı biliniyor. Haçlı seferleri sırasında ilk defa Fransa’ya getirilen ve bu şekilde Avrupa’nın öğrendiği sarımsak, bugün dünyanın her tarafında yetiştiriliyor. Sarımsak, çevre şartlarına iyi adapte olabilen yapısından dolayı ülkemizin her tarafında yetiştirilebilmekle beraber, ideal üretim alanlarının, Deniz ikliminden, kara iklimine geçilen yöreler olduğu hemen görülür. Kastamonu, Amasya, Tokat illerimizde önemli boyutlarda sarımsak üretimi, başarı ile yapılmaktadır.Halk arasında, yüzyıllar boyunca birçok hastalık ve rahatsızlığa çare olarak kullanılan sarımsak, günümüzde de, modern tıbbın gelişmediği veya ulaşamadığı yerlerde iştah açıcı, yaraları iyileştirici, tansiyon düşürücü, öksürük kesici, tifo, dizanteri ve damar tıkanıklığı gibi hastalıkların tedavisinde kullanılmaya devam etmektedir.sarımsak1Sert ve keskin kokusu, acı tadıyla bazı yiyeceklerimize benzersiz bir çeşni ve lezzet katması amacıyla kullanılan Sarmısak’ı veren bitkisi, Zambakgiller’dendir. Anayurdu Asya kıtası olan sarmısak, ülkemizde bol bol yetiştirilip tüketilmektedir.

SAMURSAK’IN ÜSSÜ OLMA YOLUNDA YASLICA

Yaslıca mahallesinde 5 yıl önce sadece sayılı olarak ekimi yapılan samursak bugün 400 dönüm üzerinde ekimi yapılmaktadır. Samırsak ekim alanını yerinde inceleyen Bozova Ziraat Oda Başkanı Suphi Aksoy,beraberinde Bozova Muhtarlar Dernek Başkanı Müslüm Okan, yönetim kurulu Mustafa Taşçı ile birlikte samursak ile ilgili ekimi yapan üreticiden bilgiler aldılar. Yaslıca mahallesinde ekimini yapan Ziya Karaçizmeli ‘sarımsakta bugün gelinen nokta çok sevindiricidir. Ekimini gerçekleştirdiğimiz samursak 1’e 7 vermektedir. Yanı bir dönümde 7 ton samursak elde ediyoruz. Bu da gerek biz üreticiler noktasında gerekse vatandaşımızın vazgeçilmezi olan sarımsak ihtiyacında çok önemlidir. Ekimini gerçekleştirdiğimiz samursak hasadı 1 ay sonra başlayacaktır. Hasat öncesinde tüm ürünümüzü pazarda değilde elde satmış durumdayız. Sarımsak ekimi ve ihracatı içinde gerekli yetkililerin bize sahip çıkmasını ve bu ürünün bölgenin kalıcı ürünü olmasını istiyoruz’ dedi. Sarımsak  tarlasında üretici ile görüşen Ziraat Oda Başkanı Suphi Aksoy ise, ‘ İlçemiz genelinde her geçen gün ürünü deseni genişlemektedir. Malumunuz olduğu kadarı pamuk üretimi kadar diğer ürün desenleri de bugün olması gereken noktada ekimi ve hasadı yapılmaktadır’ dedi.

FACEBOOK YORUMLARI