USD
EURO
ALTIN

Kime gidelim kime derdimizi anlatalım

Mustafa AÇIKGÖZ BOZOVA- Bozova Ziraat Odası öncülüğünde geçtiğimiz hafta sulama birliği ile bir araya gelen üretici ve çiftçiler  sulama birliği tarafından sulama su ile ilgili olarak açıklanan fiyatlar karşısında ekmiş oldukları ürünlerde sadece sulama suyu ücretlerini ödeyebildiklerini belirten üretici ve çiftçiler, ‘ bu yıl ekilen pamuk ve diğer ürünlerimizde hepimiz zarar ettik. Önümüzdeki yıl ekim […]

Kime gidelim kime derdimizi anlatalım
Yazı fontunu küçültür Yazı fontunu büyütür

Mustafa AÇIKGÖZ

BOZOVA- Bozova Ziraat Odası öncülüğünde geçtiğimiz hafta sulama birliği ile bir araya gelen üretici ve çiftçiler  sulama birliği tarafından sulama su ile ilgili olarak açıklanan fiyatlar karşısında ekmiş oldukları ürünlerde sadece sulama suyu ücretlerini ödeyebildiklerini belirten üretici ve çiftçiler, ‘ bu yıl ekilen pamuk ve diğer ürünlerimizde hepimiz zarar ettik. Önümüzdeki yıl ekim yapmamaya karar verdik’ dediler. Sulama birliği tarafından açıklanan sulama suyu fiyatları 2019 yılı için 160 TL 2020 yılı için ise 245 TL dönüm başı ücret alınacağı belirtildi.

SULAMA BİRLİĞİNDEN KULLANILAN ELEKTİRK ÜCRETLERİ AÇIKLANDI

Atatürk barajı sulama birliği tarafından 2018 yılında 30 milyon kilowat elektrik tüketildiği ve buna karşılık olarakta 11 milyon 700 bin Tl ödeme yapıldığı öğrenildi. Yapılan bu ödemeler çiftçi ve üreticilere yansıtılmaktadır. 2018 yılında elektriğe 5 defa zam yapıldı. Yapılan bu zamlarda çiftçi ve üreticilere de yansıtılmaktadır. 2019 yılında elektriğe yüzde 60 civarında zam yapıldı.

103 BİN DÖNÜM TARIM ARAZİSİ SUSUZ MU KALACAK

Geçtiğimiz hafta Ziraat Odası Başkanlığı tarafından organize edilen üretici,çiftçi ve mahalle muhtarlarında katıldığı toplantıda Sulama birliği tarafından açıklanan sulama suyu fiyatlarına karşılık olarak üretici ve çiftçiler önümüzdeki yıl ekim yapmayacaklarını ve su istemediklerini belirtirlerken, ‘önümüzdeki yıl artık başta pamuk olmak üzere sulama alanına giren hiçbir ürünü ekmeyeceğiz. Nedeni ise maliyetlerin yüksek olması ve maliyetler karşısında hiçbir şekilde ürünümüzü verilen fiyatta satmamız halinde hepimizin büyük zararlar içinde olduğunu bilinmesini istiyoruz. Bildiğimiz kadarı ile alınan bir karar ile birlikte iki yıl üst üste ekilen aynı ürün üçüncü yılda ekilemiyormuş bu da bize ayrı bir zarar getirmektedir. Sulama suyunun yanı sıra gübre,mazot,ilaç, işçilik ve diğer giderlere baktığımızda ürünlerimizin hiçbir şekilde bu maliyetleri karşılamadığı ve bir çoğumuzun da  tarım arazilerinin satma noktasına gelindiği bilinmelidir. Başta hükümet olmak üzere Tarım bakanlığı, Enerji bakanlığı DEDAŞ, bu sorunlara çözüm getirmesini istiyoruz. Bir ülkede üretim olmuyorsa o ülkenin ekonomisi çökme ile karşı karşıyadır. Üretimin olmadığı bir ülkede kalkınma da olmaz onun için üretime büyük önem verilmelidir. Ülkemiz bir tarım ülkesi olmasına rağmen maalesef tarım ürünlerimizin çoğunu yurt dışından ithal eder durumdayız. Bu da çiftçi ve üreticilerin ekmiş oldukları tarım ürünlerinin belirlenen fiyatların altında gitmesine bağlıdır. İthal yerine yerli ürüne destek verilmeli çiftçi ve üreticiler desteklenmelidir. Destekler verilmediği takdirde hepimiz tarım arazilerimizi boş bırakmak zorunda kalacağız. Bu sorunların çözümü için kime gidelim kime derdimizi anlatalım’ dediler.

Toplantı sonrasında bir açıklamada bulunan Bozova Ziraat Oda Başkanı Fuat Almas ise ‘ziraat odası olarak çiftçi ve üreticilerimin tüm sorunlarını çözüme kavuşturma adına her zaman üzerimize düşeni fazlası ile yerine getiriyoruz. Ancak belirlenen fiyatlarda oda olarakta bizler de zor durumda kalıyoruz. Tek umudumuz bir an önce bu sorunların çözüme kavuşturulması için üretici ve çiftçilerimize gerekli desteğin verilmesidir’ dedi.

 

FACEBOOK YORUMLARI