USD
EURO
ALTIN

SULAMA BİRLİKLERİ VE ÇİFTÇİLER’DEN ÇİFTE STANDARTTA TEPKİ

Şanlıurfalı çiftçilerin ve sulama birliklerinin yaşadığı sorunlar masaya yatırıldı. Şanlıurfa Ziraat odası Başkanımız Ahmet Eyyüpoğlu öncülüğünde toplantı gerçekleştirildi. Eski Milletvekili Cevher Cevheri, Karaköprü Tatarhöyük Sulama Birliği ve çiftçilerinde hazır bulunduğu toplantıda birlikler arasında yaşanan çiftte standart konularına dikkat çekilip çözümü için fikir alışverişinde bulunuldu. Suruç sulama birliğine bağlı çiftçiler elektrikle sulamada dekar başına 150 Türk […]

SULAMA BİRLİKLERİ VE ÇİFTÇİLER’DEN ÇİFTE STANDARTTA TEPKİ
Yazı fontunu küçültür Yazı fontunu büyütür

Şanlıurfalı çiftçilerin ve sulama birliklerinin yaşadığı sorunlar masaya yatırıldı. Şanlıurfa Ziraat odası Başkanımız Ahmet Eyyüpoğlu öncülüğünde toplantı gerçekleştirildi. Eski Milletvekili Cevher Cevheri, Karaköprü Tatarhöyük Sulama Birliği ve çiftçilerinde hazır bulunduğu toplantıda birlikler arasında yaşanan çiftte standart konularına dikkat çekilip çözümü için fikir alışverişinde bulunuldu.

Suruç sulama birliğine bağlı çiftçiler elektrikle sulamada dekar başına 150 Türk lirası, Atatürk sulama birliğine bağlı çiftçiler dekar başına 190 Türk lirası, Bozova sulama birliğine bağlı çiftçiler dekar başına 235 lira, Tatarhöyük Sulama Birliği’ne bağlı çiftçiler ise dekar başına 285 Türk lirası ödeme yapıyor.

EYÜPOĞLU : ‘‘ YÜKSEK GİRDİ MALİYETLERİ ÇİFTİÇİYİ MAĞDUR EDİYOR’’

Düzenlenen toplantıda konuşan Ziraat Odası Başkan Ahmet Eyüpoğlu yüksek girdi maliyetlerinin çiftçiyi mağdur ettiğini belirtti.Başkan Eyyüpoğlu; “Sulamayla ilgili özelikle yüksek girdilerden dolayı çiftçilik yapmamız söz konusu değildir. Özelikle vekillerimize bakanlarımıza sesleniyor bir ilde üç din taşınmaz daha doğrusu bir memlekete taşınmaması gerekir ama bizde var. Suruç sulama birliği 150 lira, Atatürk Sulama birliği 190 lira, Bozova sulama birliği 235 lira, Tatarhöyük Sulama Birliği ise 285 lira gibi bir fiyatla isteniyor. Çiftçilerimiz mazot, gübre girdilerinin ne kadar çok olduğunu az çok hepimiz biliyoruz yani Urfa’mız tarım ilidir tarım kalkınmasa Ülkenin kalkınması imkânsız olur.” DEDİ.

Toplantıya katılan Şanlıurfa eski milletvekillerinden Cevher Cevheri ise; “İnsanlar artık elektrik üretiyor elektrik dağıtım şirketlerine para karşılığında satıyor Devlet su işleri neden öyle bir yatırım yapmasın bunu daha önce dile getirdik raporlar hazırladık ama ne yazık ki karşılık bulamadı. Bakınız ben burada sizlere bir iki rakam telaffuz etmek istiyorum, son üç yılı göndermişler bize 2017 de Tatarhöyük Sulama Birliği’ne gelen elektrik faturası eski parayla 20 trilyon yani 20 Milyon lira bunun 7 milyonun bizler ödemişiz yüzde 35’ini biz ödedik yüzde 65’ini onlar ödemiş. 2018 yılında 23 milyon elektrik faturası gelmiş 8 milyon 500 tlsini biz ödemişiz 14 milyon 500 lirası hazineden karşılanmış 2019’da gelen elektrik faturası 30 milyon tl 13 milyonu bizlere fatura edilmiş bizlere ödettirilmiş 17 milyon hazineden ödemiş. Son üç yılı toplamı 44 milyon 500 lira yani devletimiz bizim yerimize elektrik parası ödemiş yerimize. Biz dedik buraya bir elektrik santrali güneş enerji santrali yapılsa ne kadara mal olur kaça mal olur gerçi sulama birliğinin bunu yapama şansı yok bunu devlet su işleri yapar. Şimdi 15 megavat kurulu güce ihtiyaç var 15 megavat bir megavat için 600 bin dolarlık yatırım gerekiyor. 15 megavat içinde 9 milyon dolarlık bir yatırım lazım 9 milyon dolar ilk başta yüksek gibi gelebilir ama bu gün ki kurdan çarptığımızda 54 milyon tl gibi bir para ediyor. Baktığımızda son üç yılda hazineden 44 milyon 500 lira böyle bir yatırlım yapılırsa sadece bir seferde ödeyeceğiniz para 54 milyon lira yani üç yıllık verdiği parayla ebediyen demeyelim de santralim ömrü kadar hem devlet kurtulacak hem bizler kurtulacağız. Dedi.Toplantıda çiftçiler ve sulama birliklerinin başkanları da başkan Eyüpoğlu ve Milletvekili Cevheri’ye sorunlarını birinci ağızdan iletti.Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanlığında düzenlenen toplantıya, Eski Milletvekili Cevher Cevheri, Karaköprü Tatarhöyük Sulama Birliği, muhtarlar ve çiftçiler katıldı.(Haber MERKEZİ)

 

FACEBOOK YORUMLARI