USD
EURO
ALTIN

Bozova’da zeytin çalıştayı yapıldı

Mustafa AÇIKGÖZ BOZOVA- Bozova İlçe tarım ve Orman Müdürlüğü ev sahipliğinde Bozova Ziraat Odası Başkanlığı ile müştereken düzenlenen Zeytincilik Çalıştayı’nda açılış konuşmasını Bozova İlçe tarım ve Orman Müdürlüğünden Su ürünleri Mühendisi Hakan Akgün “Zeytin, A,D,E ve K vitaminleri yönünden zengin bir besindir.Zeytin ve Zeytinyağı; Kanser ve tümör oluşumunu önler,eklem ağrıları ve romatizmaya iyi gelir.İdrar torbasında […]

Bozova’da zeytin çalıştayı yapıldı
Yazı fontunu küçültür Yazı fontunu büyütür

Mustafa AÇIKGÖZ

BOZOVA- Bozova İlçe tarım ve Orman Müdürlüğü ev sahipliğinde Bozova Ziraat Odası Başkanlığı ile müştereken düzenlenen Zeytincilik Çalıştayı’nda açılış konuşmasını Bozova İlçe tarım ve Orman Müdürlüğünden Su ürünleri Mühendisi Hakan Akgün “Zeytin, A,D,E ve K vitaminleri yönünden zengin bir besindir.Zeytin ve Zeytinyağı; Kanser ve tümör oluşumunu önler,eklem ağrıları ve romatizmaya iyi gelir.İdrar torbasında biriken toksinleri dışarı atar. Böylece kum ve taş oluşumunu önler.Kalp kaslarını güçlendiren zeytin, kan pompalayan damarların sağlığını destekler. Ülkemiz zeytinin anavatandır. Dünyanın en önemli zeytinci ülkeleri arasında yer alan Türkiye dane zeytin üretimi bakımından dünyada 4.sırada yer almakla birlikte özellikle siyah zeytin üretiminde 1.sıradadır. Elde edilen ürünün yaklaşık %75’i yağlık, %25’i ise sofralık olarak değerlendirilmektedir. Zeytin, Şanlıurfa ilinde yaklaşık 64 bin da’lık bir alanda, 7 bin tonluk bir üretim potansiyeli ile antepfıstığı ve üzümden sonra 3. sırada yer almaktadır. Bozova yöresinde 2005 yılından bu yana TÜİK verilerine göre 11.800 dekarlık alanda yaklaşık 480.000 adet zeytin fidanı dikilmiş ve ekonomiye katkılar sağlamıştır . Tarım ve Orman Bakanlığımız yeni bahçe ekiminde standart bahçeye dekar başına 100, sertifikalı ekimlerde dekar başına 280 Tl destek çıkmaktadır. İlçemizde zeytin budamı ile ilgili sıkıntılar mevcut. Ayrıca, GAP Bölge Kalkınma İdaresi başkanlığınca desteklenen % 70’i hibe, %30’u çiftçi katkısı olan ve başlatmış olduğumuz Zeytin ile Hayat projesi kapsamında ilçemizde yaklaşık 35.000 adet gemlik yağlık zeytin fidanını Kasım ayında dağıtarak zeytincilik sektörüne katkı sunmayı hedefliyoruz. ” İfadelerinde bulundu. GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden Dr. Meral ANLAĞAN TAŞ , Zir. Yük. Şahimerdan TÜRKÖLMEZ, Dr. Şehnaz KORKMAZ, Zir. Yük. Mühendisi Cemil YETKİN birer sunum yaparak katılımcıları bilgilendirdiler. Zeytin yetiştiriciliği, hastalıkları, yabancı otlarla mücadele, sulamanın zeytine ve yağa etkisi, zeytinyağında kaliteyi artırma gibi konularda sunumlar yapıldı. Sunumlar sonrası soru- cevap eşliğinde devam eden çalıştay, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Vekili Mehmet TÖREN ile Bozova Ziraat Odası Başkanı Fuat Almas’ın  sunum yapan araştırmacılara birer teşekkür belgesi vermesi ile program sona erdi.

ZEYTİN ÜRETİCİLERİNDE ÇALIŞTAYA YOĞUN İLGİ

Bozova Tarım İlçe müdürlüğü ev sahipliğinde Bozova Ziraat Odası toplantı salonunda düzenlenen zeytincilik çalıştayına zeytin üreticilerinden yoğun ilgi gösterildi. Bozova kent merkezinin yanı sıra kırsal mahallelerde de zeytin üreticiliği yapan üreticiler çalıştayda katılımcıların aktardıkları bilgileri alarak zeytin ile ilgili ekimden pazarlamasına kadar olan tüm bilgileri aldılar. Katılımcılar zeytinde daha fazla verim alınması içinde bilgi alış verişinde bulunurlarken, aynı zamanda zeytin ağaçlarında  ve zeytinde oluşabilecek hastalıklar ile ilgili de bilgiler aktarıldı. Bozova bölgesinde yetiştirilen zeytinlerin kooperatif kurularak pazarlanması hususunda da bilgiler verildi. Önümüzdeki yıllarda Bozova’da yetişen zeytinlerin pazarlama konusunda ciddi olarak girişimlerin olması bekleniliyor.

 

FACEBOOK YORUMLARI