USD
EURO
ALTIN

Bozova Ziraat Oda Başkanı Fuat Almas;‘çiftçimiz can çekişiyor’

Mahmut ALBAYRAK BOZOVA-60 derece sıcaklıkta pamuk yetiştiren çiftçi zor durumda. Pamuk destekleme pirim ödemelerinin geriye kalan yüzde 30’unun ödenmemesi nedeniyle çiftçinin tarım ilacı, mazot, sulama, gübre ve işçi giderlerini karşılayamaz hale geldiği açıklayan Bozova Ziraat Oda Başkanı Fuat Almas,  pamuk çiftçisinin geri kalan yüzde 30’luk desteklemesinin bir an önce ödenmeli’ dedi. Pamuk üretimi 2019 yılı […]

Bozova Ziraat Oda Başkanı Fuat Almas;‘çiftçimiz can çekişiyor’
Yazı fontunu küçültür Yazı fontunu büyütür

Mahmut ALBAYRAK

BOZOVA-60 derece sıcaklıkta pamuk yetiştiren çiftçi zor durumda. Pamuk destekleme pirim ödemelerinin geriye kalan yüzde 30’unun ödenmemesi nedeniyle çiftçinin tarım ilacı, mazot, sulama, gübre ve işçi giderlerini karşılayamaz hale geldiği açıklayan Bozova Ziraat Oda Başkanı Fuat Almas,  pamuk çiftçisinin geri kalan yüzde 30’luk desteklemesinin bir an önce ödenmeli’ dedi.

Pamuk üretimi 2019 yılı için zor bir dönemden geçiyor. Önce pamuk pirim desteğinin dönüm başına verim değerinin 650 kilodan 500 kiloya düşürülmesi ardından pamuk desteklemesinin yüzde 70’inin ödenerek geriye kalan yüzde 30’nun belirsiz bir tarihte ödeneceği kararı, pamuk çiftçisini zor durumda bıraktığını vurgulayan Ziraat Oda Başkanı Almas, bu yıl pamukta baş gösteren haşere nedeniyle çiftçinin tarım ilacı giderinin 5 kat arttığını belirterek, Ödenmeyen yüzde 30’luk pamuk desteği bir an önce ödenmeli 2019’un pamuk çiftçisi için zor bir yıl pamuk çiftçisinin yaşadığı sorunları bir bir sıraladı. önlem alınmaz ve sorunlar çözülmezse pamuk üretiminin ciddi bir sekteye uğrayacağını, her şeyden önce şunu belirtmek isterim 60 derece sıcaklıkta tarım yapan çiftçinin mebali ağırdır. çiftçimiz zor bir dönemden geçiyor. Enerji, mazot, tarım ilacı, sulama ve tohum giderlerinin bir önceki yıla göre yüzde 100’ü aşmış durumda. Bu yıl ayrıca pamuk arazilerinde baş gösteren aşırı haşere nedeniyle çiftçimiz hafta da bir ilaçlama yapmak zorunda kalmıştır. Bu da tarım ilacı giderini 5 kat daha fazla artırdı. Bahsettiğim durumlara karşılık ürün fiyatı ve destekleme politikalarındaki değişiklikler biz çiftçileri çok zor durumda bıraktı. Buna rağmen biz çiftiler canla başla tarlasında, bağında ve bahçesinde ülkemiz ve insanımız için çalışmaya ve üretmeye devam ediyor. Artık çiftçimiz can çekişiyor. Pamuk tarımında karşılaşılan bir diğer sorunun Türkiye’de pamuk hasat makinesinin az sayıda olması nedeniyle gece yapılmak zorunda kalınan pamuk hasadının ürünün randımanının ve kalitesinin düşmesine sebep olmaktadır’ dedi.

FACEBOOK YORUMLARI